OBRAČUN

VIDEO: ODVJETNIČKA KOMORA POKRENULA IZVIDE PROTIV KARAČIĆA NAKON INCIDENTA U SKUPŠTINI I on se oglasio: 'Zar su svi posvilenili?'

 
 Z1 Facebook screenshot

Disciplinsko tužiteljstvo Hrvatske odvjetničke komore reagiralo je na incident u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i pokrenulo izvide protiv odvjetnika Davorina Karačića, javnosti poznatog kao odvjentika Marka Perkovića Thompsona, kao odvjentika Bad Blue Boysa, a od ponedjeljka i po verbalnom nasilju koje je kao zastupnik stranke Neovisni za Hrvatsku uperio prema Tomislavu Tomaševiću iz stranke Zagreb je naš.

- Disciplinsko tužiteljstvo Hrvatske odvjetničke komore je pokrenulo izvide i naručilo snimku spornog događaja te će, kad pregleda snimku, odlučiti o daljnjem postupanju - rečeno nam je kratko u Komori.

Nasrtanje

Kao što smo već izvijestili, do nasrtanja u Skupštini došlo je zbog zagrebačkog nogometnog kluba Dinamo. Još prije prve točke dnevnog reda, na aktualnom satu, zastupnik Karačić prijetio je Tomaševiću.

- Klošaru mali, pljunut ću ti u facu, hajde, prijeđi na stvar. Hoćemo otići negdje ispod Domovinskog mosta, sami ti i ja? Jel’ hoćeš, možeš frenda povest sa sobom, možeš i dva. Klošaru mali, usta isperi svaki put prije nego što izgovoriš riječi Dinamo i Davorin Karačić! Kada nekoga optužuješ za političku korupciju, onda reci što je bilo. Bijedniče! - govorio je Karačić dok se unosio Tomaševiću u lice.

Situaciju su morali smirivati prisutni zastupnici i zaštitari, a zastupnik Tomašević je zbog toga zatražio stanku na sjednici.

- Zastupnik Karačić me pozvao na fizički obračun i prijetio mi, tražio da se fizički obračunamo izvan skupštine i malo je falilo da stvar eskalira. Oni argumente očito nemaju pa su krenuli na ovakve načine. Mene to neće zastrašiti da i dalje govorim o onome što mislim i zastupam teze koje smo obećali glasačima - rekao je Tomašević.

Podsjetio je da je Zagreb je naš! tražio da se u zaključak oko Dinama uvrsti zabrana korištenja stadiona za poslove preoblikovanja kluba u dioničko društvo, a sličan je zaključak imao i klub Neovisnih za Hrvatsku, ali ga je povukao uoči imenovanja njihove zastupnice na čelo Gradskog ureda za kulturu.

Osude neprimjerenog ponašanja

Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić, kao i ostali gradski zastupnici, osudio je neprimjereno ponašanje.

- Tog sam trena vodio sjednicu i nisam ništa vidio, ali mogu reći da osuđujem bilo kakav oblik nasilja, bilo na ulici ili u parlamentu Republike Hrvatske - rekao je predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić. On je pozvao zastupnike na primjereno ponašanje i rječnik.

- Onako kako se mi ponašamo u parlamentu, to će biti slika prema vani. Prema tome mi moramo držati jednu razinu ispod koje ne smijemo i ne možemo ići - objasnio je Mikulić.

Incident je komentirao i zastupnik kluba SDP-a Matej Mišić koji je svjedočio verbalnom okršaju.

- Prijetnje i uvrede koje su upućene od strane zastupnika Neovisni za Hrvatsku prema kolegi zastupniku Tomaševiću su apsolutno neprihvatljive i zaista trebaju dati odgovor kakav je to klub zastupnika Neovisni za Hrvatsku, a podsjetit ću da su oni koalicijski partneri gradonačelnika Bandića pa između ostalog to je i pitanje za gradonačelnika - s kime vodi ovaj grad? - rekao je Matej Mišić, zastupnik kluba SDP-a.

Iznimno neugodno

Prijetnjama je svjedočio i Renato Petek iz Naprijed Hrvatska!

- Bilo je iznimno neugodno i te riječi stvarno ne bih ponovio, ali definitivno su pozivale na fizički obračun. Ne bih ponovio te vulgarne i omalovažavajuće izraze koje je Karačić izgovorio očito uznemiren Tomaševićevim riječima da su oni u političkoj trgovini odustali od točke o Dinamu kako bi dobili mjesto pročelnice ureda za kulturu. Očekivao sam da će Karačić dobiti opomenu, ali ništa se nije dogodilo - rekao je Petek.

Sukob je osudila i Anka Mrak Taritaš iz Građansko-liberalnog saveza, koja je rekla da je biti zastupnik čast jer su ih izabrali građani da štite njihove interese, a da se Karačić ponio nečasno.

- Način na koji je jedan zastupnik reagirao pokazatelj je da zapravo tu nema civilizacijskog dosega ni pristojnosti i da je argument šake i argument agresije nešto što caruje u javnom prostoru ovoga grada i države. Situacija je alarmantna - rekla je Mrak Taritaš.

Malo žešća rasprava

Karačićev kolega iz kluba Neovisni za Hrvatsku pak misli da nije bilo riječi o nasilju, nego o malo žešćoj raspravi s navijačkom pozadinom.

- Ovdje je riječ o navijačkoj priči, priči o Dinamu na koju su Neovisni za Hrvatsku posebice osjetljivi. Upravo je naš klub nositelj duha tribine i interesa autentičnih Dinamovih navijača i posebno smo osjetljivi kad se insinuira da smo sudjelovali u političkim trgovinama, što je notorna laž. Upravo je na prošloj sjednici usvojen naš zaključak protiv privatizacije Dinama - rekao je Zlatko Hasanbegović.

Medijske halucinacije

Sam Karačić se nedugo nakon incidenta oglasio na Twitteru.

- Zašto mediji haluciniraju s "umalo fizički obračun"? Pa teže svađe sam znao gledati pred šalterima određenih institucija ili javnih poduzeća. Zar su svi posvilenili?, napisao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:49