POZNATI GLAZBENIK

VIDEO: ŠTO SE DOGAĐA U ELITNOM ZAGREBAČKOM KVARTU? Video na Facebooku objavio zabrinuti Darko Rundek, reagirale i Hrvatske šume

 
 Darko Rundek / Facebook

Nakon medijskih napisa, u kojima se zabrinuti građani i ljubitelji prirode pitaju zašto se intenzivno sijeku stabla na zagrebačkom Tuškancu, prosvjedu se pridružio i glazbenik Darko Rundek svojom objavom na Facebooku.

"To je prvo skretanje u Jabukovac, prođete kroz kiparske radionice Likovne akademije pa ravno nizbrdo u šumu. Hrvatske šume odgovaraju da se radi o rušenju bolesnih i opasnih stabala, no na njihovim svježim panjevima ni hrpama cjepanica ne vidi se bolest. Baš nas pogađa rušenje hrastova u Tuškancu", napisao je Rundek.

Danas su priopćenje poslali odgovorni iz Hrvatskih šuma koji poručuju kako je "uklanjanje suhih i natrulih stabala jedan od osnovnih zahvata njege šuma i osiguravanja njihove dugoročne održivosti".

"S obzirom na zabrinutost građana zbog uklanjanja stabala u parku Tuškanac u posljednjih nekoliko dana, Hrvatske šume žele obavijestiti građane kako je riječ o redovnom uklanjanju suhih i natrulih, prezrelih stabala koja su statički nestabilna te zbog toga potencijalno opasna za građane i imovinu na spomenutom području. Proizvodnja sirovine kroz njegu i obnovu jedan je od temeljnih zahvata brige o šumama te se provodi u skladu sa svim zakonskim propisima koji uređuju ovo područje", navode na početku.

Dodaju kako se svi radovi koje u šumama provode za to nadležna tijela, pa tako i uklanjanje starih stabala, obavljaju s ciljem povećanja kvalitete i vrijednosti šuma te njihovog zdravlja i vitalnosti.

"Na taj se način održava prirodna struktura šume te se osigurava stabilnost, biološka raznolikost, ali i produktivnost, što podrazumijeva i mogućnost kvalitetnije prirodne obnove. Hrvatske šume razumiju zabrinutost građana koju može izazvati uklanjanje stabala u jednom od najljepših zagrebačkih parkova, no naglašavamo kako je riječ o redovnom načinu održavanja šuma kako bi se pravovremeno spriječile ozbiljne posljedice po okoliš, ljude i imovinu. Spomenuto je radilište obišla i nadležna Šumarska inspekcija, koja nije imala primjedbi na provedene radove", zaključuju iz Hrvatskih šuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:33