ENIGMA

VIDEO: SVRATILI SMO DO NAJSKUPLJIH ČETIRI KVADRATA U DRŽAVI Za uređenje su spiskali 10.000 eura po kvadratu, a sad je odjednom sva oprema nestala

 
Fotografija snimljena 28. travnja 2019. (lijevo) i fotografija snimljena 17. lipnja 2019. (desno)
 Ranko Šuvar / CROPIX

Nakon što smo krajem travnja otkrili da je zagrebački Zrinjevac počeo radove na rekonstrukciji kućice spremišta sa sanitarnim čvorom u dječjem parku na Trgu kralja Petra Krešimira IV., koji su prema troškovniku stajali čak 10.000 eura po metru četvornome, pa je taj WC u medijima prozvan “zlatnim”, nedavno je iz te kućice, kako doznajemo, uklonjena sva sanitarna oprema koja je bila postavljena u travnju.

To dokazuju i fotografije koje smo snimili u ponedjeljak, a ako se uspoređuju s onima koje smo snimili u travnju, jasno je da su nove dvije WC školjke i umivaonik, iako postavljeni prije manje od dva mjeseca, sada nestali.

Kućica spremište sa sanitarnim čvorom koja se nalazi u dječjem parku, podsjetimo, bruto je površine 5,5 četvornih metara, a njezina neto površina iznosi 3,86 kvadrata. Prema troškovniku koji smo objavili, vrijednost radova je 229.850 kuna bez PDV-a, a ako se tome doda i iznos od 57.500 kuna PDV-a, ukupna vrijednost radova je čak 287.500 kuna, odnosno po četvornome metru običnog WC-a građani Zagreba trebali su platiti čak 71.875 kuna.

25 puta skuplje

Prema troškovniku koji potpisuju voditelj podružnice Zrinjevac Igor Toljan i komercijalna direktorica Katarina Lemić, a koji je izrađen 7. ožujka, sama demontaža postojeća dva dotrajala WC-a i postavljanje novih košta čak 28.500 kuna ili 14.250 kuna po komadu bez PDV-a. Dakle, samo jedan zahod građani Zagreba trebali bi platiti 17.812 kuna s PDV-om, dok se zahodska školjka srednje klase s vodokotlićem u prodavaonicama sanitarija može naći po cijeni od oko 700 kuna.

To znači da je zahodska školjka koju je bio ugradio Zrinjevac 25 puta skuplja od one koja se može kupiti u trgovini, dok demontaža postojećeg i postavljanje novog umivaonika košta čak 6750 kuna. Najskuplji keramički umivaonik u jednoj trgovini sanitarija košta 2600 kuna, a oni obični su i po 300 kuna.

Dakle, najskuplji umivaonik koji se može naći u trgovini gotovo je tri puta jeftiniji od ovoga koji je ugrađen u dječjem parku na Trgu kralja Petra Krešimira IV.

Ranko Šuvar / CROPIX
Fotografija snimljena 28. travnja 2019.

A sada je svu tu opremu, ugrađenu u travnju, Zrinjevac odjednom uklonio. Zašto, pitali smo Zrinjevac, a odgovor je više nego neobičan. Naime, u Zrinjevcu tvrde da objekt na lokaciji Trg kralja Petra Krešimira IV. nije u potpunosti obnovljen, nego su radovi započeti u svrhu sprečavanja daljnje devastacije te su prekinuti na zahtjev Vijeća Gradske četvrti.

Slično je Zrinjevac tvrdio i prije dva mjeseca, iako je bilo jasno da se nije radilo samo o interventnim radovima. Naime, istina je da su radovi bili već u poodmakloj fazi, odnosno da su zamijenjeni krov, unutarnje pločice i stakla na kućici te su postavljene dvije nove WC školjke s vodokotlićima i novi umivaonik.

Sada u Zrinjevcu tvrde da su ugradili samo uzorke sanitarne opreme.

- Uzorci ugrađene sanitarne opreme uklonjeni su iz sigurnosnih razloga jer se radi o nedovršenom objektu - kažu u Zrinjevcu.

Neslužbeno, sugovornik iz te gradske tvrtke kaže kako radovi nisu bili ni ugovoreni te da se čeka odluka Vijeća Gradske četvrti da se krene u uređenje jer su na njihov zahtjev radovi bili i prekinuti.

Izvori iz Holdinga tvrde da objekt nije bio dovršen, da nisu postavljeni struja ni vodovodni priključci te da su zbog toga uklonjene školjke i umivaonik koji se sada nalaze u skladištu.

Ranko Šuvar / CROPIX
fotografija snimljena 17. lipnja 2019.

Ništa nije naplaćeno

- Ono je bila samo ponuda s maksimalnim cijenama, nikome nije ništa fakturirano ni naplaćeno. Odluka je Zrinjevca da će obnova kućice ići na njihov trošak, objektom će upravljati tvrtka koja inače upravlja javnim zahodima, to više neće biti spremište Zrinjevca, a u obnovu cijelog parka ide se kada se to dogovori s Vijećem Gradske četvrti - tvrdi naš sugovornik.

Obnova cijelog parka trebala bi koštati nešto više od 700.000 kuna.

Dodaje kako će radovi na kraju biti višestruko jeftiniji od onog prvog troškovnika, ali ne objašnjava zašto su onda poslali takvu skupu ponudu za obnovu običnog zahoda koji se onda s pravom u javnosti nazivao “zlatni WC”.

- Troškovi dosad izvedenih radova nisu naplaćeni nikome, niti će predstavljati trošak za Grad Zagreb - poručuju službeno iz Zrinjevca.

Dodaju kako će se radovi nastaviti u dogovoru s Vijećem Gradske četvrti Donji grad nakon uvođenja u posao za rekonstrukciju dječjeg igrališta koje je ugovoreno ugovorom o izvođenju radova na uređenju javnih zelenih površina u gradskoj četvrti Donji grad za 2019. godinu.

- Pritom naglašavamo da predmetni objekt nije dio ugovora, ali će se radovi sinkronizirati s rekonstrukcijom dječjeg igrališta u svrhu racionalizacije troškova - kažu u toj gradskoj tvrtki.

Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Petar Krešimir IV., Matko Klišanić, izjavio je da je ostao šokiran kada su on i kolega shvatili da su sada “zlatni WC-i” uklonjeni, kao i školjka i vodokotlić.

- Netko tu nekoga mulja. Nemoguće da su to bili uzorci jer je nevjerojatno da bi se takve po Zrinjevcu skupe WC školjke, koje su višestruko jeftinije u slobodnoj prodaji, stavljale kao uzorci - kaže Klišanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:53