'OVO JE NAJVEĆA GLUPOST'

VIDEO: 'ZAMISLITE DA TU MORA DOĆI HITNA POMOĆ, KAKO BI TO PROŠLO?' Brojni građani silno nezadovoljni novom regulacijom prometa u poznatom ZG kvartu

 
 Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

Nezadovoljnih s novom regulacijom prometa koja odnedavno vrijedi na zagrebačkom Jarunu ima mnogo. "Ovo je najveća glupost", rekao je jedan građanin u razgovoru za Jutarnji. "Kao prvo, nastaje problem sigurnosti. Da bi došli na intervenciju, vatrogasci ili Hitna pomoć moraju proći cijeli krug."

Drugi građanin je rekao da činjenica da je biciklistička staza odmah kraj prometnice dodatno otežava vožnju. "Mala djeca se voze biciklima i na rolama. Gust je promet, jedna je staza, vama treba puno vremena da taj put prođete. Morate se voziti polako. Da hitna pomoć mora doći u nedjelju ujutro u 10, pitam se kako bi to prošlo", pojasnio je zabrinuti građanin.

U video prilogu pogledajte što su još za Jutarnji o tom problemu rekli građani, ali i oni koji na Jarunu rade.

Podsjećamo, na zagrebačkom Jarunu automobili od 30. svibnja mogu voziti samo u jednom smjeru. Vozači sada na ulazu moraju skrenuti desno i napraviti cijeli krug od 6,5 kilometara oko jezera kako bi izašli iz Sportsko-rekreacijskog centra. Jedan prometni trak te popratna parkirališna mjesta pretvoreni su u dvosmjernu biciklističku stazu, čime biciklisti sada na raspolaganju imaju čak četiri biciklistička traka.

Iz Ustanove za upravljanje sportskim objektima su rekli da su promjene uveli zbog sigurnosti posjetitelja te da su odluku donijeli u komunikaciji s njihovim korisnicima. "Svjesni smo činjenice da će se, uz ovakvu regulaciju prometa situacija, kad je u pitanju dužina prevaljenog puta, znatno promijeniti za ugostitelje, ali i za brojne djelatnike ovog centra, različita dostavna vozila, vozila svih relevantnih institucija s kojima Ustanova surađuje", rekli su iz Ustanove.

"No, mi smo u stalnoj komunikaciji s našim korisnicima, pa se novoj regulaciji i pristupilo na njihov zahtjev s obzirom na to da je cilj bio rasteretiti prometnice na RSC-u Jarun tako da svaka od različitih kategorija korisnika ima svoj prostor za kretanje. Osim toga, nerijetko je dolazilo do velikih gužvi, čestih naleta na pješake i ometanja vožnje biciklista i rolera te je bio nemoguć dolazak interventnih vozila."

Jarunski ugostitelji, jedriličari i veslači ujedinili su se protiv nove regulacije prometa oko zagrebačkog jezera te traže njeno ukidanje. "Svim posjetiteljima Jaruna, kao i poslovnim subjektima otežano je kretanje jezerom budući da moraju raditi sedam kilometara dug krug da bi došli do određene točke na jezeru, odnosno izašli s jezera. Koliko je odluka nelogična pokazuje činjenica da bi u slučaju nezgode, primjerice na Malom jezeru, medicinske službe, policija ili vatrogasci trebali raditi puni krug kako bi pružili neophodnu pomoć. Nepotreban gubitak vremena koji ugrožava sigurnost boravka na Jarunu", rekao je Kristijan Gržetić koji je govorio u ime jarunskih zakupaca.

Jutarnji list neslužbeno doznaje da će zajednička inicijativa ugostitelja, jedriličara i veslača ovog tjedna razgovarati s predstavnicima grada Zagreba kako bi došli do svima prihvatljivog rješenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:34