PROSVJED

Vijećnici Donjeg grada protive se garaži kraj HNK

Na svaku opasku protivnika gradnje garaže, predstavnici Grada ‘krivnju’ svaljuju na Zagrebparking

ZAGREB - Svi članovi Vijeća Gradske četvrti Donji Grad jučer su, u žustroj raspravi na kojoj su sudjelovali i predstavnici Grada, struke, Zelena akcija te inicijativa Pravo na Grad, jednoglasno izglasovali da su protiv izgradnje podzemne garaže u blizini Hrvatskog narodnog kazališta.

Ne bi se smjelo, ali...

Budući da je riječ o predstavnicima svih stanovnika Donjeg grada, lako se može zaključiti da je cijela jedna četvrt, koje se ta izgradnja neposredno tiče, protiv tog projekta Zagrebačkog holdinga.

I ne samo to: stav je većine zastupnika tog Vijeća da se garaža ne bi smjela graditi nigdje na području Trga Maršala Tita, kako bi se očuvale spomeničke vrijednosti tog trga.

- Sjednici su prisustvovali ljudi iz Ureda za promet i izgradnju grada, a na svaku opasku protivnika izgradnje garaže, branili su se tvrdnjom kako je posrijedi područje djelovanja Zagrebparkinga. Ipak, vijećnici su podržali skoru gradnju garaže na srednjoškolskom igralištu u Klaićevoj ulici - rekao je Teodor Celakoski iz Inicijative Pravo na Grad.

Uzalud vam trud ‘svirači’

Unatoč ovakvom stavu vijećnika čini se da je njihov trud uzaludan jer su s ovom odlukom “malo” zakasnili. Garaža je, naime, odavno u prostornim planovima, a svoja su mišljenja članovi Vijeća trebali iznijeti u vrijeme kad se donosio Generalni urbanistički plan.

- To je urbanistički koncept koji je prošao proceduru. GUP je donesen, a ako tada garaža nije bila sporna, ne vidim zašto bi bila sada.

Garaža je u fazi izdavanja lokacijske dozvole, u našim je prostornim dokumentima, a Skupština je to potvrdila - kaže Marijan Ključarić, iz Ureda za promet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:40