POZNATI KANDIDATI ZA VODSTVO GRADA

Vijećnik koji je srušio Tita umjesto Lustiga želi biti pročelnik

Vjekoslav Jeleč
 Ranko Šuvar / CROPIX

Gzim Redžepi, Olivera Jurić, Romana Galić, Vjekoslav Jeleč samo su neki od kandidata za pročelnike i zamjenike zagrebačkih gradskih ureda.

Grad Zagreb nedavno je na svojoj oglasnoj ploči objavio imena kandidata koji su se javili na radna mjesta nakon što su ugovori prestali gradskom pročelniku za financije Slavku Kojiću, pročelnici za zdravstvo Mirni Šitum te pročelnici za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnji Fortuni.

Kojić i Fortuna dugi niz godina radili su u Gradskoj upravi, dok je Šitum vodila zdravstvo protekle četiri godine.

Natječaji za nova radna mjesta raspisani su prije dva tjedna, a osim pročelničkih mjesta, tražio se kandidat i za zamjenika pročelnika za zdravstvo.

Upravo za tu poziciju, prema objavljenom pozivu za testiranje, javila se i Nada Šikić, bivša ministrica rada i mirovinskoga sustava u vrijeme premijera Tihomira Oreškovića. U tu Vladu Šikić je ušla kao kvota HDZ-a koji je tada vodio Tomislav Karamarko.

Dosadašnji pomoćnik

Šikić je primarijus i doktor znanosti, ima specijalizaciju iz područja neurologije te je autorica više od 40 znanstvenih radova. Ipak, kako nam je sama rekla, na testiranju se neće pojaviti.

- Poslala sam pismo da odustajem od kandidature - rekla nam je jučer Šikić.

Stoga je vrlo izvjesno da će to mjesto preuzeti Slavko Antolić, koji je dosad bio pomoćnik pročelnika za zdravstvo.

A jedan od kandidata za mjesto pročelnika je i Vjekoslav Jeleč, neurokirurg iz KB Dubrava, koji je nedavno zamijenio Branka Lustiga u Gradskoj skupštini. Lustig je, podsjetimo, odbio dati svoj potpis za promjenu Trga maršala Tita, što je bio uvjet da se formira skupštinska većina, te je zbog bolesti zamrznuo svoj mandat na šest mjeseci. Na njegovo mjesto je uskočio Jeleč i tako Bandiću omogućio većinu u Skupštini.

Osim njega za isto mjesto kandidira i pulmolog Gzim Redžepi, bliski suradnik Milana Bandića koji je dosad bio zamjenik Mirne Šitum, te Ivana Portolan Pajić, koja je dosad bila voditeljica Odjela za zdravstvo.

Kandidati za pročelnika i zamjenika ureda za zdravstvo svoje testiranje će imati u petak, a ako se ne odazovu, prema tekstu natječaja, smatrat će se da su povukli prijavu na javni natječaj.

Dvije prijave

Za razliku od Ureda za zdravstvo, uredi za financije i socijalnu zaštitu nisu bili tako primamljivi kandidatima budući da su stigle tek dvije prijave, po jedna za svaki ured.

Romana Galić, dosadašnja zamjenica Višnje Fortuna koja je bila jedna od kandidatkinja za ministricu u Oreškovićevoj vladi, jedina je pozvana na testiranje u petak, dok je jedina kandidatkinja za pročelnicu financija Olivera Jurić, koja trenutno radi u HEP-u u kojem veliki utjecaj ima HNS. Jurić je zaposlena u HEP-Opskrba plinom u Odjelu za ekonomske poslove, a tamo je došla 2014. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 04:43