SUKLADNO ODLUCI GRADONAČELNIKA

VIRJEDI ZA SVE KOJI SU ZBOG POTRESA ZATVORILI PLIN Gradska plinara Zagreb neće naplaćivati ispitivanje plinskih instalacija i puštanje plina u objekte

 
 Željko Puhovski / CROPIX

Gradska plinara Zagreb (GPZ) izvijestila je u četvrtak sve građane koji su zbog potresa preventivno zatvorili plin da neće izdavati račune i naplaćivati ispitivanje plinskih instalacija pri puštanju plina u objekte.

Sukladno odluci gradonačelnika Milana Bandića, a uzimajući u obzir prirodnu nepogodu proglašenu u Zagrebu i sigurnost građana, postupak priključenja plina provodit će se poštujući proceduru hitnog interveniranja te će instalacije biti ispitane na teret Plinare, navodi se u priopćenju.

GPZ podsjeća građane kako je za sigurno puštanje plina potrebno imati pozitivan nalaz statičara ili stalnog sudskog vještaka za građevinarstvo da objekt nije ugrožen potresom te da se plin može pustiti u siguran objekt.

Nadalje, potreban je i pozitivan nalaz dimnjačara za sve dimnjake u zgradi, a popis ovlaštenih dimnjačara objavljen je na stranici GPZ-a (www.plinara-zagreb.hr). Također je potreban i obavezan pristup u sve stanove kod puštanja plina u stambene zgrade.

Po ispunjenju prva dva uvjeta potrebno se javiti na brojeve 0800 400 400 ili 01 6437 755, 01 6302 382, 01 6437 741. U slučaju potrebe za sanacijom plinske instalacije, potrebno je angažirati ovlaštenog izvođača plinskih instalacija koji su objavljeni na web stranici GPZ-a. Cijena sanacije ovisi o radovima koje je potrebno izvesti sukladno troškovniku ovlaštenih plinoinstalatera, na čije cjenike GPZ nema utjecaja.

GPZ ne traži posebno izdavanje potvrde o servisu bojlera već je dovoljno da stranka ima potvrdu s posljednjeg servisa bojlera (preporuka je bojler servisirati jednom godišnje) što je dio redovne procedure puštanja plina u sustav, a kako bi se mogla garantirati sigurnost distribucije plina.

Iz GPZ-a također pozivaju građane kako s obzirom da prilikom ispitivanja plinske instalacije njihovi djelatnici moraju ući u svaki stan te aktualnu epidemiju koronavirusa, da prije dolaska ispitivača dezinficiraju svoje prostore, drže propisan razmak od djelatnika GPZ-a te dezinficiraju prostor nakon odlaska ispitivača.

Upozoravaju kako je većina dimnjaka u starijim zgradama je srušena ili urušena, a pogotovo u samom središtu grada. Ako je plinski bojler spojen u takav dimnjak sigurno će doći do povrata dimnih plinova te mogućnosti smrtnih posljedica zbog trovanja ugljičnim monoksidom.

Također upozoravaju se korisnici da ne smiju koristiti bojlere sa spojem u srušene ili oštećene dimnjake, kao i da su vrlo opasni i dimnjaci koji izvana nisu oštećeni, ali im je oštećena unutarnja strana. Zato se plinski bojleri sa spojem u dimnjak ne smiju upotrebljavati bez da dimnjak pregleda područni dimnjačar, stoji u priopćenju GPZ-a.

Premještaj vozila oštećenih u potresu

Podružnica Zagrebačkog holdinga - Zagrebparking pozvala je u četvrtak vlasnike vozila oštećenih u potresu koja nisu u voznom stanju a bila su parkirana na označenim javnim parkiralištima da im se jave na telefon ili elektroničkom poštom ako žele da im se ona premjeste.

Kontakt brojevi: 01 6421888, mob. :091 4816 043, e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vozila se na zahtjev vlasnika mogu premjesti na neku od lokacija na području grada Zagreba po njihovu odabiru ili na istočno parkiralište Zagrebačkog velesajma.
Vozila će se premjestiti bez ikakvog troška za njihove vlasnike, izvijestio je Zagrebparking.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:51