Virusom u Merkuru zaraženo 78 osoba

Bolnicom Merkur protekla dva tjedna hara virus Norwalk koji je u 78 pacijenata i zaposlenika izazvao ozbiljne želučane tegobe - mučninu, povraćanje, meku stolicu i povišenu temperaturu.



Prema riječima Željka Vidasa, ravnatelja Merkura, infekcija virusom primijećena je nekoliko dana prije Nove godine tijekom rutinskog epidemiološkog izviđanja, i to kod pacijenta na Odjelu interne medicine, nakon čega su poduzete sve mjere da se širenje zaraze suzbije. -



Na vrijeme smopozvali epidemiologa, izolirali virus i poduzeli sve da bi širenje zaustavili, što pokazuje i činjenica da u zadnjih pet dana bolest stagnira. Do sada je oboljelo 49  zaposlenika te 29 pacijenata - rekao je Vidas.



Virus Norwalk prenosi se, kažu u Merkuru, oralno-fekalnim putem i dodirom, a moguć je i kapljičnim putem. Iako bolest traje  samo 24 sata, problem je što nije moguće znati tko je inficiran jer je osoba kliconoša dva tjedna prije nego što se bolest manifestira. Također, pacijent je kliconoša i 72 sata nakon ozdravljenja.



Stroga kontrola, dodaje Vidas, u bolnici se provodi i zbog pacijenata nad kojima je obavljena transplantacija, kojih trenutno u Merkuru ima dvoje.



- Ti su pacijenti pod imunosupresivnom terapijom kojom se pokušava spriječiti odbacivanje organa i samim time su osjetljiviji na bolest. Jedan je zaražen i primili smo ga pod kontrolu. Oba pacijenta zasad su u redu -  kaže Vidas.



Higijensko-epidemiološke mjere provodit će se dok se bolest ne iskorijeni. - Nema straha. S pojavom zaraze upoznajemo novopridošle pacijente i  u kontaktu smo s epidemiologom.



Kontroliramo situaciju, a mjere koje poduzimamo su dovoljne: pranje ruku prije dodira s pacijentima, dezinfekcijapribora i prostora, nošenje maski, ograničeni posjeti na sat tijekom dana, zabranjeno sjedanje posjetioteljima na bolničke krevete, a preporučuje se i manji kontakt - rekao je Vidas.



Moguće širenje virusa van bolnice

U Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ističu da zasad nemaju podatke o širenju zaraze izvan Merkura, ali kažu i da ono, zbog lakog prenošenja virusa, nije isključeno. Ove godine zabilježen je veći broj grupnih ili pojedinačnih zaraza tim virusom, čak i izvan Hrvatske. Takve bolesti inače imaju razdoblja s manje, odnosno više pojavljivanja, doznajemo u HZJZ-u.





Goran Vugrinec;Martina Hrupić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:30