NADSTANDARD

VOZILA SANITETSKOG PRIJEVOZA BIT ĆE OPREMLJENA AUTOMATSKIM VANJSKIM DEFIBRILATORIMA Prosječno vrijeme intervencije je 7,19 minuta

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 24.08.2018. u 11:34

 • Karmen Mrkić / CROPIX

  Ilustracija

  Grad Zagreb nabavit će automatske vanjske defibrilatore (AVD) za sva sanitetska vozila hitnog prijevoza u gradu, najavio je u petak zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je obišao zagrebački Nastavni zavoda za hitnu medicinu.

  Ravnateljica hitne Silvija Hunjadi-Antičević kaže kako bi do kraja godine sa AVD-ima trebalo biti opremljeno svih 55 vozila sanitetskog prijevoza, čime Zagreb uvodi još jedan nadstandard u hitnoj medicinskoj službi.

  Zagrebačka hitna imala je lani 91.255 intervencija i obavila 130.258 sanitetskih prijevoza.

  Prosječno vrijeme intervencije, odnosno dolaska na mjesto nesreće, u prvih šest mjeseci ove godine kod timova 1, u kojemu su liječnik, medicinski tehničar i vozač, iznosilo je 7,19 minuta, što je unutar europskog prosjeka od 10 minuta.

  "To znači da smo jako brzi. No, nedostaje nam vozila, jer je naš vozni park od 50-ak vozila prosječne starosti 11,5 godina, što nam stvara poteškoće", kazala je Hunjadi-Antičević.

  Podsjetila je kako je zagrebačka hitna uvela prethodnih godina još dva nadstandarda - hitnu ambulantu u Zavodu, kroz koju je lani prošlo 9846 pacijenata, gdje im je u 80 posto slučajeva pružena sva potrebna medicinska pomoć, dok je svega 20 posto pacijenata bilo upućeno u zagrebačke bolnice.

  Također, tu su i timovi 3, odnosno djelatnici hitne na motorima koji su u 2017. imali 717 intervencija na koje su dolazili za prosječno 5,46 minuta.

  Izdvajamo