IVAN ZIDAR

ZAGREB BURGER FESTIVAL Šarmantni Istrijan se vraća na mjesto zločina s ubojitim burgerima

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 07.09.2018. u 11:43

KOVAZG photography

Ivan Zidar iz Pule predstavit će slasne burgere na Zagreb Burger Festivalu

Otkako je lani na Zagreb Burger Festivalu plasirao svoje slasne burgere, šarmantni Puljanin Ivan Zidar (40) ove godine vraća se na “mjesto zločina” s novom, ubojitom ponudom.

Uz svoja dva, sada već zvjezdana burgera, Mason i Špaleta burger, nekadašnji grafički dizajner, koji se u samo godinu i pol prometnuo u pravog chefa s odličnim planom, predstavit će ove godine još nekoliko slasnih verzija burgera.

Zidara smo ulovili u Bruxellesu, gdje upravo dogovara europsku premijeru svojih receptura, u jednom restoranu s mediteranskom pričom.

- Zvao me dečko koji je naše burgere probao u Istri i jako su mu se svidjeli. Malo smo istražili tržište i, koliko sam vidio, čak ni ovdje u Belgiji nema kvalitetnog proizvoda kao što je naš pa mi se čini da imamo šanse - kaže nam chef, koji se, kaže, ovo ljeto ponovno vratio u kuhinju i dotjerao svoje recepte. Tako će, primjerice, njegov brioche, pecivo na kojem je bio radio tri mjeseca, sada doći u još manjoj gramaži, odnosno 90-gramsko pecivo zamijenio je 75-gramskim.

- Imamo pecivo s istim volumenom koje je, međutim, bitno kvalitetnije, smanjili smo udio brašna, a povećali normativ maslaca. Radili smo i neke intervencije s mesom pa smo tako u burgeru Teran B pustili meso da najprije odleži desetak dana u teranu, a potom ga stavili u suhu komoru. Taj burger imat će jedan fini, zagasiti vinski okus. Imamo i zagrebački burger, Dimljeni smokey Dolac od dimljenog mesa, u kojega smo ubacili i dimljeni domaći sir zagrebačkih kumica. Taj se, recimo, odlično sljubljuje s pivom, dok lanjski pobjednik, Špaleta burger, najbolje paše uz bijelo vino - otkriva novitete Zidar, čiji Mason Burgers & Stuff nije ostao samo u Istri., već se proširio na šest novih lokacija: dvije u Zagrebu, na Korčuli i Hvaru, u Novigradu i Rovinju, te nova lokacija u Bruxellesu.

- Mason je postigao uspjeh u kratkom roku, prepoznat je kao kvalitetan proizvod i zbilja ga radimo bez kompromisa. Pobjeda mi je dala vjetar u leđa i Mason kao franšiza lijep je poslovni model, ali je samo malen dio velikog plana. Nadam se da ću uskoro otvoriti svoj restoran u Istri - završava Zidar, koji je upisao prestižnu školu kuhanja Paula Bocusea u Lyonu, nakon čega je krenula njegova kulinarska karijera. Ljubitelji Mason hamburgera, ali i svih drugih, uskoro će doći na svoje, na Strossmayerovu trgu 13. rujna počinje Zagreb Burger Festival. U tri godine postao je najposjećenije street food događanje, lani je zabilježeno oko 170.000 posjetitelja, a ove se godine, do 23. rujna, očekuje još veći broj burgeroljubaca.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo