IVAN ZIDAR

ZAGREB BURGER FESTIVAL Šarmantni Istrijan se vraća na mjesto zločina s ubojitim burgerima

Ivan Zidar iz Pule predstavit će slasne burgere na Zagreb Burger Festivalu
 / KOVAZG photography

Otkako je lani na Zagreb Burger Festivalu plasirao svoje slasne burgere, šarmantni Puljanin Ivan Zidar (40) ove godine vraća se na “mjesto zločina” s novom, ubojitom ponudom.

Uz svoja dva, sada već zvjezdana burgera, Mason i Špaleta burger, nekadašnji grafički dizajner, koji se u samo godinu i pol prometnuo u pravog chefa s odličnim planom, predstavit će ove godine još nekoliko slasnih verzija burgera.

Zidara smo ulovili u Bruxellesu, gdje upravo dogovara europsku premijeru svojih receptura, u jednom restoranu s mediteranskom pričom.

- Zvao me dečko koji je naše burgere probao u Istri i jako su mu se svidjeli. Malo smo istražili tržište i, koliko sam vidio, čak ni ovdje u Belgiji nema kvalitetnog proizvoda kao što je naš pa mi se čini da imamo šanse - kaže nam chef, koji se, kaže, ovo ljeto ponovno vratio u kuhinju i dotjerao svoje recepte. Tako će, primjerice, njegov brioche, pecivo na kojem je bio radio tri mjeseca, sada doći u još manjoj gramaži, odnosno 90-gramsko pecivo zamijenio je 75-gramskim.

- Imamo pecivo s istim volumenom koje je, međutim, bitno kvalitetnije, smanjili smo udio brašna, a povećali normativ maslaca. Radili smo i neke intervencije s mesom pa smo tako u burgeru Teran B pustili meso da najprije odleži desetak dana u teranu, a potom ga stavili u suhu komoru. Taj burger imat će jedan fini, zagasiti vinski okus. Imamo i zagrebački burger, Dimljeni smokey Dolac od dimljenog mesa, u kojega smo ubacili i dimljeni domaći sir zagrebačkih kumica. Taj se, recimo, odlično sljubljuje s pivom, dok lanjski pobjednik, Špaleta burger, najbolje paše uz bijelo vino - otkriva novitete Zidar, čiji Mason Burgers & Stuff nije ostao samo u Istri., već se proširio na šest novih lokacija: dvije u Zagrebu, na Korčuli i Hvaru, u Novigradu i Rovinju, te nova lokacija u Bruxellesu.

- Mason je postigao uspjeh u kratkom roku, prepoznat je kao kvalitetan proizvod i zbilja ga radimo bez kompromisa. Pobjeda mi je dala vjetar u leđa i Mason kao franšiza lijep je poslovni model, ali je samo malen dio velikog plana. Nadam se da ću uskoro otvoriti svoj restoran u Istri - završava Zidar, koji je upisao prestižnu školu kuhanja Paula Bocusea u Lyonu, nakon čega je krenula njegova kulinarska karijera. Ljubitelji Mason hamburgera, ali i svih drugih, uskoro će doći na svoje, na Strossmayerovu trgu 13. rujna počinje Zagreb Burger Festival. U tri godine postao je najposjećenije street food događanje, lani je zabilježeno oko 170.000 posjetitelja, a ove se godine, do 23. rujna, očekuje još veći broj burgeroljubaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:53