EPIDEMIJA

ZAGREB POSTAO NAJVEĆE ŽARIŠTE FATALNOG VIRUSA Populacija labudova desetkovana: 'Vidio sam jednog pred uglednim klubom na Jarunu, kljucale su ga vrane'

 Ronald Goršić / CROPIX

Labudovi na jarunskom jezeru i Bundeku zadnjih dana gotovo svakodnevno umiru od ptičje gripe, po čemu su ta zagrebačka jezera postala jedno od najvećih žarišta virusa H5N8 u Hrvatskoj.

Prema podacima Ustanove za upravljanje sportskim objektima, u prosjeku ugine svaki dan po jedan. Tako je pretprošlog petka, 27. siječnja, zabilježeno 11 uginulih labudova od početka godine, a već tjedan dana kasnije, do prošlog petka 3. veljače, uginulo ih je još sedam pa se ukupan broj popeo na 18, što je oko 10 posto od ukupne populacije labudova koja obitava na ovim jezerima, a koja broji oko 170 ptica.

Kritično

Brojka je, tvrde u Ustanovi za upravljanje sportskim objektima, nadležnom za jarunsko jezero i Bundek, možda još i veća, budući da se samo jezero Jarun prostire na čak 240 hektara, od čega 30 posto čine vodene površine, s mnoštvom teško pristupačnih rukavaca zaraslih u šipražje gdje je lešine teško uočiti.

Od 18 uginulih labudova, na obalama jezera Jarun pronađeno ih je 15, a na Bundeku tri. Situacija je toliko kritična da u Ustanovi za upravljanje sportskim objektima ne stignu odmah isti dan prijaviti svaku strvinu, o čemu su posvjedočili neki prolaznici. Tako je pretposljednji otkriveni mrtvi labud kojega su već počele kljucati vrane, prema riječima prolaznika Zdenka Mubrina koji gotovo svako jutro odradi šetnju na glavnoj šetnici uz jarunsko jezero, na obali ispred kluba Gallery stajao čak tri dana. Tek nakon Zdenkova upozorenja, uprava ŠRC Jarun nazvala je Veterinarsko-higijenski servis, koji ga je isti dan, samo sat vremena kasnije, pokupio.

- Zašto je, u vrijeme kada vlada ptičja gripa, djelatnicima Veterinarsko-higijenskog servisa potrebno više od dva dana da uklone lešinu labuda s Jarunskog jezera. I dok lešina leži na obali ispred kluba Gallery, vrane se s njom hrane i dalje šire zarazu. Dva dana za redom sam šetao i leš je svako jutro bio tamo. Jučer, tek treći dan, kraj njega je prošao zaštitar i nije reagirao. Ne znam, možda ga stvarno nije primijetio. I onda sam odlučio osobno prijaviti slučaj upravi Jaruna. Zar baš ništa u ovoj državi ne može biti normalno? - pita se umirovljenik Zdenko Mubrin.

Nazvali smo Veterinarsko-higijenski servis u kojem su nam rekli kako oni odmah po dojavi, a najkasnije isti dan, dolaze po lešine, ali za ovoga labuda ispred Galleryja im, kažu, nitko nije javio.

Nisu znali

U Ustanovi za upravljanje sportskim objektima su priznali da su strvinu prijavili tek u utorak ujutro, tri dana nakon što je ptica uginula, i to nakon što ih je prolaznik Zdenko osobno upozorio. No, kažu da je razlog tome to što je zapravo nitko prije nije primijetio. Nisu i ne bi ignorirali leš životinje na Jarunu, posebno u ovim okolnostima.

- Ovdje je oko 170 labudova, mnogi su skriveni u šipražju i nije lako odmah uočiti uginulu pticu - tvrde.

Upitali smo Veterinarsko-higijenski servis jesu li svi labudovi uginuli od ptičje gripe ili neki možda nisu bili dovoljno snažni da izdrže hladnoće pa su uginuli od iscrpljenosti.

Žarišta

- Više ne vozimo leševe ptica s Jaruna i Bundeka na analizu u Centar za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta, jer su lokacije Jarun i Bundek već službeno označene kao žarišta ptičje gripe, pa nema smisla da trošimo državni novac i svaku pticu šaljemo na analizu - glasio je odgovor Veterinarsko-higijenskog servisa koji nas je iznenadio, budući da stručnjaci konstantno naglašavaju da je virus ptičje gripe sklon mutaciji i da teoretski postoji mogućnost da jednog dana prijeđe i na čovjeka, kao što je to slučaj u mnogim zemljama jugoistočne Azije. Poslali smo upit Ministarstvu poljoprivrede iz kojega smo dobili potvrdan odgovor.

- S obzirom na to da je virus H5N8 prisutan u populaciji ptica i već potvrđen na tim lokacijama, nema potrebe raditi nova uzorkovanja. Uzorkujemo na eventualnim novim lokacijama kako bismo pratili širi li se bolest - piše u priopćenju.

Tako lešine bez uzorkovanja tkiva i analize završavaju u spalionici Agroproteinka, kao i svi drugi leševi životinja. No, šetači barem zasad mogu biti mirni jer epidemiolozi ističu kako se ovaj soj virusa ne može prenijeti na ljude. Toga su, tvrde u upravi Jaruna, ljudi svjesni pa svakodnevno bez straha hrane labudove i patke kruhom i kukuruzom, pomažući im da prežive ove hladne dane u kojima je teko pronaći hranu.

Zoološki vrt zaštitio svoje ptice od zaraze

Nakon što je i u Zagrebu nedavno izbila epidemija ptičje gripe, a Ministarstvo poljoprivrede donijelo odluku o zabrani držanja peradi na otvorenom, Zoološki vrt grada Zagreba uveo je mjere pojačane zaštite vlastitih ptica, da bi izbjegli mogućnost da se njihovi pernati štićenici zaraze opakom bolesti, zbog kojih bi ih se trebalo eutanazirati.

- Kako bi mogle stupiti u doticaj s divljim pticama koje posjećuju maksimirsku šumu i jezera, sve su ptice iz Zoološkog vrta privremeno smještene u unutarnje nastambe. Mjera je poduzeta zbog dobrobiti životinja, a daljnje postupanje usklađivat će se s napucima Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane - kažu u upravi Zoološkog vrta.

Ravnatelj vrta Damir Skok kaže kako je karantena proglašena do daljnjega.

- Većini ptica to ionako nije problem, jer mnoge od njih dolaze iz toplih krajeva, pa zimi ionako žive u toplim, zatvorenim nastambama. Tek kad ugrije puštaju se vani - pojašnjava Skok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:44