IGRE OKO PRORAČUNA

ZAGREB PRED IZBORIMA Hasanbegović provocira Bandića: 'Idem u oporbu ako oni skupe 21 ruku'

 
 CROPIX

Skupe li oporbeni zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini 21 ruku koja će glasati protiv proračuna za 2019. godinu koji bi uskoro trebao predložiti gradonačelnik Milan Bandić, potporu sa svojih pet zastupnika dat će im i Neovisni za Hrvatsku!

Padom Bandićeva proračuna, Zagrebu prijeti prvo privremeno financiranje, a ako 21 zastupnik i Neovisni i dalje budu složni, odbit će se i takav zahtjev, što bi značilo da će Zagreb na izbore za Skupštinu u travnju sljedeće godine.

Ovakvu ponudu oporbi iznio je za Jutarnji Zlatko Hasanbegović iz redova Neovisnih koji su danas ponovno bojkotirali rad sjednice Gradske skupštine.

Okidač

Sjednica je ipak nastavljena i to nakon dogovora Bandićevih zastupnika i HDZ-a s jedne te oporbenih klubova s druge strane. Trajala je 15 minuta i to nakon što su gradonačelnik i oporba dogovorno povukli sve veće točke s dnevnog reda. Zbog dogovora s Bandićem, posvađali su se, među ostalima, oporbenjaci Tomislav Stojak (HNS) i Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) jer je Stojak smatrao kako je dogovor s Bandićem oko nastavka sjednice “političko samoubojstvo”.

Iako se na prvu činilo da Neovisni bojkotiraju rad Skupštine isključivo zbog susreta Bandića i Dragana Markovića Palme, kako doznajemo, susret dvojice političara bio tek okidač Neovisnima da krenu u realizaciju svojih ciljeva.

Prvi cilj im je, tvrde, razotkrivanje Bandićeve oporbe u Skupštini. Naime, tijekom prošlih sjednica Skupštine, događalo se da Neovisni, koji su s Bandićem i HDZ-om potpisali sporazum o većini u Gradskoj skupštini, glasaju protiv određenog prijedloga gradonačelnika, a onda bi taj isti prijedlog podržala nekolicina zastupnika iz oporbe.

- Oporba zapravo ne postoji. Sandra Švaljek, koja je bila perjanica antibandićevog upravljanja gradom, pobjegla je u HNB i njeni zastupnici ostali su bez ikakve podrške. S druge strane, SDP se bori protiv Bandića, a onda dva njihova zastupnika pređu u Bandićev skupštinski klub. Prave oporbe zapravo ima jako malo, koliko god se oni trudili pokazati da su jedinstveni. Stoga, kao uistinu žele izbore, neka pokažu 21 ruku i mi ćemo im se pridružiti u neizglasavanju proračuna - rekao nam je jučer Hasanbegović.

Izbori EU

A provociranjem izbora u Zagrebu, vjeruju Neovisni, mogu dobiti popriličan zamašnjak predizbore EU. Danas je u više navrata Hasanbegović ponovio kako će stati uz 21 oporbenog zastupnika i ako zagrebački proračun bude znatno veći od dosadašnjih 8 milijardi kuna i da Ured za kulturu, koji vodi Ana Lederer, bivša zastupnica u Skupštini iz redova Neovisnih, dobije enormno povećanje.

Naime, Hasanbegović se na izborima EU koji su u svibnju 2019. svojim biračima želi predstaviti bez ikakvog utega Milana Bandića i HDZ-a koji vrlo blisko surađuju na nacionalnoj razini.

Bandićeva kontrola

No vrlo je lako moguće da ovakva Hasanbegovićeva ponuda ne padne na plodno tlo. Naime, još jučer za vrijeme nastavljene sjednice Gradske skupštine čulo se kako pojedini oporbeni zastupnici razmišljaju o podršci proračunu “bude li razvojan”.

Po skupštinskim hodnicima, iz redova većine i oporbe dolazili su signali kako je Bandić već dogovorio suradnju s pojedinim nezavisnim zastupnicima koji trenutno nemaju klub ili koji se već nalaze u nekim skupštinskim klubovima. Prema nekim informacijama, upravo zbog novonastale situacije, Bandić je večeras odgodio neke službene protokole.

S druge strane, oporba je danas Hasanbegovićev potez ponovno nazvala bleferskim i “podmetanjem kukavičjeg jaja”. Tomislav Tomašević, Anka Mrak Taritaš, Darinko Kosor i SDP danas su poručili kako “Hasanbegović glumi oporbu, a Ana Lederer je i dalje Bandićeva pročelnica”.

- To je kao da uskratite potporu Vladi, a i dalje imate ministre. Hasanbegoviću bismo vjerovali tek kada bi Lederer podnijela ostavku. Naš je cilj rušenje Bandića, a ne samo skupštine - poručili su.

Odbijanjem proračuna i privremenog financiranja, Zagreb bi dobio samo izbore za Skupštinu. Tak nakon tih izbora, vjeruje oporba, doći će do preslagivanja u Skupštini, u kojoj će oporba imati većinu. U takvom scenariju, Bandić ponovno šalje u proceduru proračun za 2019. godinu. Ponovnim odbijanjem proračuna, došlo bi do novih izbora za Skupštinu, ali i do novih izbora za gradonačelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:30