NAKON UVJETNOG MIŠLJENJA REVIZIJE

Zagreb uvodi kompletnu digitalizaciju postupaka podnošenja prijava za financiranje programa i projekata udruga

Zagreb, 13.05.2017.
Kvaternikov trg.
Gradolnacelnik grada Zagreba Milan Bandic, predstavio projekt nove tramvajske pruge od Kvaternikovog trga do Kosnice.
Na fotografiji: Milan Bandic, Miro Laco.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Milan Bandić, Miro Laco

Nakon što je Državna revizija u izvješću za 2016. godinu Gradu Zagrebu dala uvjetno mišljenje, između ostalog i zbog financiranja istih udruga iz više programskih aktivnosti, u gradskoj upravi odlučili su uvesti kompletnu digitalizaciju postupaka podnošenja prijava za financiranje programa i projekata udruga.

Radi se o projektu koji bi trebao u velikoj mjeri omogućiti udrugama brže i jednostavnije prijavljivanje na programske natječaje putem online obrasca, a budući da se cijeli sustav bazira na umrežavanju svih gradskih struktura, uvest će se i efikasnija kontrola cjelokupnog postupka.

- Dosad su udruge za prijavu na natječaj trebale ispuniti pet različitih obrazaca i uz njih priložiti šest različitih dokumenata. Na prikupljanje tih papira trošilo se znatno vrijeme. Ovim projektom udruge će moći jednim klikom obaviti cijeli postupak 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu - naveo je u srijedu Miro Laco, pročelnik Ureda gradonačelnika i voditelj cijelog projekta.

U Zagrebu je trenutačno registrirano 12.245 udruga koje se mogu natjecati za financiranje njihovih programa i projekata, postoji 15 različitih programskih područja koja se financiraju, a na prvi natječaj na koji se može javiti slanjem online obrasca već se javila 551 udruga.

Sama procedura je jednostavna. Udruga se prijavljuje na e-pisarnicu, a nakon upisivanja OIB-a, šalje e-prijavnicu za odabrani natječaj.

Budući da je sustav umrežen s ostalim gradskim institucijama, ne postoji mogućnost slanja nepotpunog sadržaja. Primjerice, nakon upisivanja OIB-a, automatski se provjerava ima li ta udruga određeni dug prema Gradu ili Holdingovim službama. Ako ima, onemogućena je daljnja prijava.

Osim toga, kažu nam u Gradu, ranije se događalo da se više udruga prijavi na isti natječaj s identičnim opisom projekta ili se pak jedna udruga prijavi na desetak različitih programa za financiranje. Dobiju novac, a u završnom izvješću dostave čak i identične račune i specifikacije troškova.

- Udruge će se sada moći prijaviti na najviše tri projekta, a digitalizirani sustav će automatski prepoznavati je li došlo do identičnih prijava ili pak specifikacija troškova - rekao nam je Laco.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo