BURNA SJEDNICA

ZAGREBAČKA SKUPŠTINA IZGLASALA ODLUKU O POSKUPLJENJU ODVOZA OTPADA Zastupnik: 'Znate li koliko će nam ustvari narasti računi?'

 
Ilustracija: Gradska skupština
 Bruno Konjević / CROPIX

Zagrebačka Gradska skupština u srijedu je većinom glasova odlučila da od 1. veljače u Zagrebu poskupi odvoz otpada uz žestoko protivljenje zastupnika oporbe koji su dvaput bili srušili kvorum.

Tom odlukom će fiksni dio odvoza otpada za kućanstva iznositi 68,57 kuna s PDV-om, dok će varijabilni dio cijene ovisiti o veličini spremnika i broju njegovih pražnjenja tijekom mjeseca.

Za takvu je odluku bilo 24 zastupnika, jedan je bio protiv i jedan suzdržan.

Prgomet oporbi: Ponašate se infantilno

Nakon jutrošnjeg prekida kad je oporba ponovno srušila kvorum, zastupnik Neovisnih za Hrvatsku Krešimir Kartelo došao je na sjednicu i glasao je protiv, no time je omogućio kvorum, a tako i prolaz te odluke.

Kad su vidjeli rezultate glasanja, neki oporbeni zastupnici su stajali, a neki i zapljeskali, što je predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet (HDZ) nazvao infantilnim i zamolio ih da ili napuste dvoranu ili sjednu na svoje mjesto kad već uzimaju novce za rad u Skupštini.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika Lijevog bloka Tomislav Tomašević odgovorio mu je nakon stanke kako svi oporbeni klubovi smatraju da je takvo njegovo komentiranje ispod razine i da nikad nije takvo što čuo u Saboru kad oporba pokušava rušiti kvorum.

Govoreći o postupcima zastupnika Neovisnih za Hrvatsku Krešimira Kartela rekao je da je taj takozvani zastupnik oporbe jučer glasao za proračun, a danas je omogućio donošenje odluke o otpadu budući da je vladajućoj većini za kvorum nedostajao jedan zastupnik.

Tomašević: To je igrokaz

"Krešimir Kartelo se pojavio i glasao je kao protiv. Međutim, sve je to igrokaz jer, da njega nije bilo, odluka ne bi mogla biti donesena", ustvrdio je Tomašević.

O poskupljenju odvoza otpada gradski zastupnici jučer su raspravljali satima, kod glasanja su srušili kovrum pa je sjednica prekinuta.

U ime Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević ustvrdio je da će cijena odvoza otpada u prosjeku poskupjeti dvostruko, a da se kvaliteta usluge u zadnje vrijeme pogoršala.

"Građani neće biti financijski poticani da više odvajaju na recikliranje i kompostiranje kako bi imali manje račune. Isti će fiksni dio plaćati primjerice umirovljenik u garsonjeri i kuća s nekoliko etaža u kojoj živi 10 ljudi", istaknuo je Tomašević.

Naglasio je i kako će varijabilni dio činiti samo oko 30 posto cijene, pa samo na taj dio građani mogu utjecati odvajanjem otpada. Međutim, u višestambenim zgradama ni na taj varijabilni dio neće moći utjecati jer će zbog zajedničkih spremnika susjedi koji recikliraju plaćati za one koji ne recikliraju. Dodatni problem su, kaže Tomašević, kazne koje će stanari plaćati za uništavanje papira i drugih sirovina iako se ti spremnici nalaze na javnim površinama i dostupni su svim prolaznicima.

Upitao je i zašto je Grad čekao zadnji čas da se uskladi s Vladinom Uredbom s obzirom da 14. prosinca ističe rok koji je trajao tri mjeseca.

Gradski zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez) upozorio je da će se primjerice kazna od 800 kuna slati na cijeli ulaz u zgradi, a suvlasnici će morati utvrditi tko je krivo ubacio u spremnik ili podijeliti trošak.

U ime Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš smatra da su ljudi zainteresirani za odvajanje otpada jer žele biti odgovorni i ne žele da Zagreb smrdi, ali da ih se ovom uredbom ne potiče da odvajaju otpad, a u ime Kluba gradskih zastupnika SDP-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez Zvane Brumnić ustvrdio je da su na državnoj razini Vladinu Uredbu donijeli isti koji je u ovoj Skupštini provode, stoga im takva Uredba odgovara jer su je zajedno donijeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:12