ŠETAT UGOVOR

Zagrebački holding preplatio V grupu za 3,5 milijuna kuna!

U V grupi opovrgavaju optužbe i upozoravaju na poslove koje s državnim tvrtkama sklapaju konkurentske firme
 Goran Mehkek/CROPIX

Sklopivši ugovor s V grupom, koja će narednih šest mjeseci čuvati stanove u Sopnici - Jelkovec, Zagrebački holding toj je zaštitarskoj kući pribavio 3,5 milijuna kuna nezaslužene dobiti. Druge zaštitarske kuće i izvori iz Republičkog sindikata radnika Hrvatske tvrde kako je ta kuća za posao vrijedan oko pola milijuna dobila više od četiri milijuna kuna. Da posao čuvanja praznih stanova i ophodnja zaštitara s vozilom zaista toliko vrijedi, za područje Sopnice svakodnevno bi trebala prava vojska zaštitara - njih 120! U razgovoru sa stanovnicima tog naselja doznali smo da je čuvara znatno manje: tijekom dana i noću uočava ih se samo nekoliko.

Računica je vrlo jednostavna. Sat vremena zaštitarske usluge stoji 35 kuna. Za posao čuvanja tih objekata, tvrde druge zaštitarske tvrtke, potrebna su dva do tri radna mjesta (odnosno osam do 12 zaštitara na dan). Ne treba biti veliki matematičar da se zaključi kako posao mjesečno stoji oko 70.000 tisuća kuna, odnosno oko 400 tisuća kuna za pola godine.

Zašto su s V grupom sklapali naknadni ugovor, k tome još i štetan, nakon što je već bio potpisan godišnji ugovor vrijedan 23 milijuna kuna s V grupom, tvrtkom Bilić - Erić securityem i Sokol Marićem zasad nije poznato.

Čelni čovjek V grupe Darko Vrbanc navodno je u bliskim odnosima s gradonačelnikom Milanom Bandićem . Javnom nabavom ‘po kratkom postupku’ bavila se šefica nabave Lidija Tomić. Osim što je Zagrebački holding preplatio tvrtku V grupa za 3,5 milijuna kuna, naši izvori, dobro upućeni u poslovanje te kuće, upozoravaju da se ona na javna nadmetanja uopće ne bi smjela javljati zbog toga što nemaju čiste porezne prijave, odnosno duguju državi.

Ne bi smjeli sklapati poslove

- Ako nemate čiste porezne prijave, ne smijete se javljati na javna nadmetanja. V grupa ima dvije tvrtke. Jednoj je u opisu posla zaštitarska djelatnost, a drugoj uslužna. Pri javljanju na natječaje prikazuju uredne papire iz tvrtke za uslužne djelatnosti i prolaze na natječajima. Istina je, međutim, da je tvrtka V grupa zaštita u velikim dugovima i da slijedom toga ne bi mogla sklapati poslove - kaže naš izvor.

Provjerom u sudskom registru uvjerili smo se da se na istoj adresi u Remetinečkom gaju nalaze dvije tvrtke, V grupa i V grupa zaštita. Temeljni kapital zaštitarske tvrtke iznosi 970 tisuća kuna, dok je u osnivanje tvrtke za uslužne djelatnosti (tvrtke s ‘čistim’ papirima) uloženo samo 20.000 kuna.

U V grupi nam nisu dali precizan odgovor na pitanje je li njihov posao preplaćen, objašnjavajući to ‘pitanjima sigurnosti i eventualnim ugrožavanjem njihovog posla’.

- U tekstu koji prethodi vašem pitanju iznijeli ste niz netočnih informacija. Prije svega, broj izvršitelja kojim baratate nije točan, a odavanje podataka iz Ugovora ugrozilo bi sigurnost i potencijalno izvršenje poslova štićenja navedenog objekta. Naša cijena usluge jednaka je onoj koja je ugovorena i s drugim zaštitarskim kućama koje svoje usluge pružaju unutar Zagrebačkog holdinga.

Sporni ugovori

Neobično je da vaša cijenjena kuća, ali i neke druge, svaki put postavljaju pitanja o ugovoru koje sklapa V Grupa, a pritom se ne zanimaju za ugovore s državnim tvrtkama, koji pojedinačno prelaze iznose veće od 20 milijuna kuna godišnje, a koje potpisuju neke druge zaštitarske tvrtke - stoji u priopćenju kojeg potpisuje Hrvoje Bošnjak, direktor ljudskih potencijala u V grupi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:26