TOMAŠEVIĆ OBJAVIO

‘Postigli smo dogovor o novom kolektivnom ugovoru u Holdingu! Odakle novac? Doći će i do poskupljenja‘

Neslužbeno: Uprava Holdinga nudi 60 milijuna kuna za povećanje plaća, sindikati traže 87 milijuna

Tomislav Tomašević

 Dair Krajac/Cropix

NOVO 12:07 - Zahvalio bih svima koji su sudjelovali u pregovorima. Obje su strane uložile puno truda i postigli smo dogovor i kompromis. Dogovorili smo SE o novom kolektivnom ugovoru. Imalo smo proces mirenja i u isto vrijeme pregovarali o novim kolektivnim ugovora u ZET-u, rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević na press konferenciji sazvanoj u 12 sati.

- Mirenje bi danas trebalo završiti u Holdinu, a i u ZET-u je proces završen. Idući tjedan potpisujemo novi kolektivni koji će vrijediti iduće tri godine, dodatno je pojasnio.

- Nama je to bitno jer nam je u te tri godine osiguran socijalni mir i prostor za povećanje usluga. Ovaj veliki paket za Holding i ZET opravdan je s obzirom na inflaciju, druga je okolnost nedostatak radnika što je problem tržišta rada u cijeloj Hrvatskoj pa i u Zagrebu. I zato trebamo povećati materijalni status radnika. Operativnih radnika fali, a višak je u administraciji. Mi stalno pokušavamo zaposliti operativne radnike u Čistoći, no koliko smo ih zaposlili, toliko ih je i otišlo. Jasno nam je da moramo unaprijediti materijalne uvjete rada. Treća okolnost je specifičan pritisak na radnike Čistoće s obzirom na novi model odvoza otpada. Svjesni smo da treba unaprijediti i kvalitetu usluge i u ZET-u i u Čistoći. Dugo se nisu mijenjale plaće, a ono što smeta radnike je i nepravedna sistematizacija koja se nije mijenjala 20 godina. To stvara nepravde među radnicima i to smo odlučili razriješiti, objasnio je Tomašević.

Tomašević je potom otkrio što je točno dogovoreno: - Osnovica ide 5 posto gore i još 3 posto kasnije. U oba poduzeća povećavamo stalne dodatke tako da budu najveći za one koji imaju najmanje. Smatram da je to socijalno pravedno u krizi. Obvezali smo se da damo sve od sebe da u sljedećih 30 dana donesemo nove sistematizacije u ZET-u i Holdingu. S radnicima Čistoće ćemo razgovarati o onih preostalih 6 zahtjeva, uz onih 5 koje smo odmah prihvatili, dodao je pa zaključio.

- Zahvalio bih svima na konstruktivnim razgovorima. Prekidamo i proces mirenja i radimo na povećanju materijalnog statusa rada i kvalitete usluga.

Potom se kratko obratio i predstavnik sindikata: - U Holdingu i u ZET-u postigli smo dogovor koji se prvenstveno odnosio na bruto i neto iznose plaća. Dogovorili smo i sistematizaciju te rokove u kojima to treba biti ostvareno. Unazad dva mjeseca sindikati su tražili povećanje osnovice i neoporezivih dijelova za one radnike koji dobivaju najmanje. Jučer je paket tek bio prezentiran, nakon toga smo imali konzultacije. To smo danas peglali od 9 sati i sada smo napravili određene procjene i sad je taj paket dogovoren.

Riječ je potom ponovno uzeo Tomašević: - Riječ je o kompromisu i nitko nije dobio sve što je tražio. No ljudi su razumni. Ono što je drugačije u odnosu na jučer je da nismo išli na dodatak ugovoru, nego na novi kolektivni ugovor za tri godine.Štrajk me nije prepao i ako se treba dogoditi - dogodit će se. Ne mogu se ugroziti financije grada, no mi smo doista napravili veliki iskorak. Opet smo u partnerskom odnosu. Mi sad imamo rok od 30 dana da napravimo nešto što se nije radilo 20 godina. Iz Čistoće su tražili koeficijente što je prihvaćeno, ali to će imati reperkusije na čitav Holding.

Na pitanje odakle će se namaknuti novac za povećanja, Tomašević je rekao: - Najveći dio bit će namaknut internim uštedama, morat će doći do korekcije cijena tj. poskupljenja vodovoda i odvodnje, jer stalno rastu cijene svega. Treći izvor je gradski proračun. Ne mislimo svakoj komunalnoj usluzi povećati cijenu. Što će točno porasti, kada i kako moramo vidjeti s koalicijskim partnerima.

Na pitanje, postoji li bojazan za stečaj Holdinga, Tomašević je rekao: - Dok sam ja gradonačelnik napravit ću sve da do toga ne dođe. Kad smo došli, Holding nije mogao niti isplaćivati svoje plaće, na računu je bilo 11 milijuna kuna što je značajno manje samo od plaća. Ako smo više od godinu dana mogli držati Holding iznad vode, to ćemo i u buduće.

Sindikalist Jović je potvrdio da sve strane mogu biti zadovoljne te da slijedi sastanak u Čistoći na koji će po prvi puta biti uključeno i pet radnika.

Tomašević je na kraju kazao kako je ovo prvi korak i za unaprjeđenje usluge, jer da bi se usluga kvalitetno provodila, mora doći do unaprjeđenja materijalnog statusa radnika.


11.00 - Redovita presica gradonačelnika Tomislava Tomaševića odgođena je za 12 sati.

Prije toga bi predstavnici sindikata Zagrebačkog holdinga trebali bi održati kratku medijski presicu ispred Gradskog poglavarstva nakon sastanka s gradonačelnikom Tomaševićem koji je počeo u 9 sati.


9:30 - Predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga - ZET Dražen Jović izjavio je u utorak da je uprava Holdinga sindikatima, s kojima je u procesu mirenja, dan prije njegovog isteka dala novu ponudu o povećanju materijalnih prava u toj komunalnoj tvrtki koju treba analizirati.

“Jučer je došlo do novog momenta u procesu mirenja, Uprava Holdinga sindikatima je ponudila novi paket povećanja materijalnih prava koji je na tragu onoga što su sindikati tražili još u studenom”, rekao je Hini Jović koji, zajedno s predstavnicima još četiri sindikata, sudjeluje u procesu mirenja.

Uoči nastavka mirenja, pregovarački odbor sindikata u 9 sati se sastaje sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, a nastavak pregovora s Upravom Holdinga je u 17 sati, u Vukovarskoj ulici.

Pregovori o povećanju materijalnih prava radnicima Zagrebačkog holdinga počeli su još prošle jeseni.

Predstavnici radnika zahtijevali su paket povećanja plaća težak 87 milijuna kuna godišnje. Cilj pregovora bio je potpisivanje dodatka Kolektivnom ugovoru radnika Holdinga.

No, te su pregovore, nezadovoljni ponudom uprave, sindikati prekinuli krajem prosinca, zbog čega je u siječnju i počeo zakonski proces mirenja.

U međuvremenu je uprava Holdinga donijela jednostrane odluke o povećanju materijalnih prava radnicima, s tim da su povećanjem određenih dodataka, plaće od 1. siječnja najviše rasle onima s najnižim primanjima, a ta povećanja ukupno su teška 60 milijuna kuna godišnje.

“Komunalnim radnicima od siječnja plaće su porasle 13 posto, dok su onima s najvećim plaćama rasle za 5 posto”, izjavio je ranije gradonačelnik Tomašević.

Iako ni jedna ni druga strane ne otkrivaju u čemu je točno bio prijepor između uprave i socijalnih partnera, Tomašević je prošlog tjedna optužio sindikate da su tada tražili linearno povećanje plaća svim radnicima Holdinga, a da je Uprava željela socijalno pravedniji model po kojem bi se, u okolnostima inflacije, najviše povisile onima koji imaju najmanje.

“To je spin. Naravno da osnovice morate dignuti svim radnicima. Mi smo tražili cijeli paket, linearno povećanje osnovice, neoporezive dijelove i paket i modalitet kako bi radnici s nižim plaćama dobili više, te da se završi sistematizacija”, odgovorio je Jović na optužbe gradonačelnika.

Jović je istaknuo da se nakon sastanka s gradonačelnikom, nastavak pregovora s Upravom Zagrebačkog holdinga očekuje u 17 sati.

Iako su krajem prosinca sindikati najavljivali da, ne dođe li do dogovora u procesu mirenja, postoji mogućnost i za iskorištavanjem svih zakonski predviđenih akcija - pa i štrajkova, Jović sada poručuje kako se vjerojatno danas ništa "revolucionarno" neće potpisati, nego je vjerojatno da će se o povećanjima plaća nastaviti razgovarati.

Jović je dodao i da će se danas održati i prvi sastanak predstavnika sindikata u zagrebačkoj Čistoći, radnika, uprave Holdinga te gradske uprave, na kojemu će se razgovarati o preostalih šest zahtjeva za povećanje materijalnih prava koje su prošlog tjedna tražili radnici u nezakonitom štrajku.

Pisana izjava Tomaševića da će se o tim dodatnim zahtjevima pregovarati, bila je garancija zbog koje su komunalni radnici i vozači Čistoće prošlog četvrtka prekinuli četverodnevnu blokadu odvoza otpada u Zagrebu.

Uprava je prethodno prihvatila pet od 11 ukupno postavljenih zahtjeva, istaknuvši da se o povećanju koeficijenata i drugih traženja, treba razgovarati.

Tomašević je pritom, nakon razgovora s radnicima koji su svoja prava išli tražiti nenajavljenim štrajkom i mimo sindikata čiji su članovi, proveo dio dana na terenu, skupljajući nagomilani otpad.

U pregovarački tim o šest zahtjeva iz Čistoće uključeno je i petero predstavnika radnika iz redova štrajkaša, s obzirom da su mnogi pokazali nepovjerenje prema sindikalnim predstavnicima.

Gradonačelnik je najavio kako će u tim razgovorima tražiti "balans" između poštene plaće radnicima i cijene usluge odvoza otpada koju građani mogu priuštiti.

--------------------------------

9:15 - U Gradskoj upravi počeo je sastanak gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića i sindikata Holdinga.

--------------------------------

Danas je posljednji dan mirenja između sindikata Zagrebačkog holdinga i Uprave. Ne uspiju li dvije strane danas do kraja dana postići dogovor oko povećanja plaća radnika, stječu se uvjeti za legalni opći štrajk svih radnika Holdinga. Posljednja runda pregovora održat će se danas u 17 sati u prostorijama Zagrebačkog holdinga.

Dražen Jović, predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga – ZET-a, komentirao je to riječima: "Danas je Dan D. Ako dođe do štrajka sve će stati u Zagrebu".

Osim toga, danas u 9 sati ujutro gradonačelnik Tomislav Tomašević u Gradskoj upravi prima predstavnike pregovaračkog tima na sastanak na kojem će raspravljati o zahtjevima i potencijalnom štrajku.

Nakon toga Tomašević planira održati konferenciju za novinare, a u 13 sati u odvojenom procesu, razgovarati u Čistoći o još pet preostalih zahtjeva tamošnjih radnika kojima je obećao veće plaće, i pristao na šest od 11 zahtjeva, kao uvjet prekida trodnevnog štrajka.

Podsjetimo, proces mirenja je, neovisno o štrajku u Čistoći koji je bio, kako kažu, spontani bunt radnika, započeo prije mjesec dana. Uslijedio je nakon što se dvije strane nisu uspjele dogovoriti oko povećanja plaća radnika i drugih zahtjeva, a Zakon o radu sada daje sindikatima pravo da pozovu radnike na štrajk nakon okončanja roka za mirenje bez dogovora. To je danas, 31.1., u utorak.

Štrajk svih službi Holdinga ne može odmah nastupiti nego ga sindikati prvo moraju prijaviti poslodavcu, što je procedura koja bi mogla trajati do deset dana. Potom se određuju i gradske službe koje moraju raditi, kako bi se osigurao minimum funkcioniranja gradskih usluga.

Iz Zagrebačkog holdinga dosad još uvijek nisu komentirali pregovore niti situaciju potencijalnog štrajka navodeći da "neće istupati dok traje proces mirenja".

Nekoliko je sindikalnih povjerenika za Jutarnji potvrdilo štrajk kao "izvjesnu mogućnost" u posljednjih nekoliko dana. Darko Kleinberger, predsjednik sindikata Zagrebparkinga, rekao je da je "ponuda Uprave Holdinga neprihvatljiva". Neslužbeno se moglo doznati da je Uprava Holdinga nudila budžet od 60 milijuna kuna za povećanje plaća, a sindikati su tražili 87 milijuna.

Zdravko Stoilković, sindikalist zagrebačke Čistoće naveo je da "ako ne dođe od dogovora da bi moglo doći do sveopćeg kolapsa".

Ipak, nakon vikend-pregovora mogli su se čuti i pozitivniji tonovi. Tako su za Jutarnji sindikalni predstavnici potvrdili da je "ostvaren pozitivni pomak". Konkretno, da je Uprava Holdinga dala novu ponudu.

- Atmosfera je nešto pozitivnija. Promijenili su retoriku, sada više nije samo ‘naše ili nikako‘. Sindikati su ostali na svojim pozicijama i za to imamo podršku radnika. Moramo reći da je svima u interesu da do dogovora dođe - rekao nam je jučer jedan sindikalni predstavnik koji je sudjelovao na sastanku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 01:36