NADREALNI PRIZORI

'ZAMISLI DA TI NETKO UĐE U KUĆU I KRADE STVARI, SAMO POD OKRILJEM POLICIJE' Odvjetnik obitelji koja je blokirala okretište tramvaja šokiran raspletom

    AUTOR:
    • Matija Boltižar

  • OBJAVLJENO:
  • 01.10.2019. u 22:37

Zagreb, 011019. Obitelj Marsanic ogradom zatvorila okretiste tramvaja u naselju Precko tvrdeci da je Grad Zagreb upravo na njihovoj cestici sagradio okretiste tramvaja. Na fotografiji: policija.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX

Okretište u Prečkom

 

Na zagrebačkom okretištu tramvaja Prečko jedna je obitelj u utorak postavila i zabetonirala ogradu te time blokirala tramvajski promet u tom dijelu grada. Riječ je o obitelji Maršanić koja već više od 20 godina vodi borbu s Gradom oko povratka njihove zemlje na kojoj je sagrađeno okretište.

Naime, kako je RTL Potraga objavila u lipnju, Jugoslavija je Maršanićima nacionalizirala zemlju da bi izgradila cestu koja nikada nije napravljena. Maršanići su zato 1997. godine tražili zemlju natrag, no Grad Zagreb je, unatoč njihovu pravnom zahtjevu, nekoliko godina kasnije upravo na njihovoj čestici u Prečkom sagradio okretište tramvaja.

Kako je Grad ostao gluh na njihove zahtjeve za povratom zemlje, oni su u utorak uzeli pravdu u svoje ruke i ogradili dio zemljišta za koji kažu da je njihov.

- Do sada smo imali tri sastanka s Gradom, i od ta tri susreta nemamo niti jedan službeni dokument s njihove strane, osim dva rješenja od ministarstva. Štoviše, prije nego što smo krenuli s postavljanjem ograde, ja sam bio na sastanku s predstavnicima Grada, gdje sam im najavio da ćemo blokirati okretište ako oni ništa ne poduzmu. No, čini se da su oni mislili kako blefiramo - kaže Goran Husić, opunomoćenik obitelji Maršanić.

I tako su onda skoro svi članovi obitelji uzeli lopate i postavili ogradu oko okretišta. Učinili su to u koordinaciji sa ZET-om, jer su im prije radova najavili da će blokirati promet te su dopustili da svi tramvaji prvo izađu s okretišta. A zašto su baš danas počeli s blokadom?

 

- Prošlo je šest mjeseci otkad smo tražili od Grada da plati najamninu koja prema pravilniku treba iznositi 430.000 kuna. Kako je inače praksa da se nakon šest mjeseci krene s prisilnom naplatom, tako smo i mi odlučili reagirati - kaže Husić.

Gradonačelnik Milan Bandić je, pak, u lipnju izjavio kako "neće oni blokirati ništa, Grad nikome nije ostao dužan, niti će ostati". U utorak je, pak, promijenio priču i rekao za RTL Danas da će "sve biti u redu" te kako će obitelji biti isplaćena odšteta. Ujedno, opunomoćenik obitelji pozvan je u srijedu na razgovor kod zagrebačkog gradonačelnika.

FOTOGALERIJA: Obitelj Maršanić ogradom zatvorila okretište tramvaja u Prečkom

 

Unatoč njegovim riječima koje govore o konačnom rješenju, navečer je na okretište, kaže Husić, došla i interventna policija te komunalci koji su navodno, prema Bandićevom nalogu, trebali ukloniti spornu ogradu.

- To je ono što me u ovom slučaju najviše šokira, to što je došla interventna da nas makne sa zemlje koja je u vlasništvu obitelji Maršanić. To je kao da tebi netko uđe u kuću i krade stvari, samo pod okriljem policije - veli Husić.

Dolaskom policije obitelj se povukla i dopustila komunalcima da uklone ogradu, no ističu kako ovo nije kraj njihove blokade te da će u srijedu početi s novim akcijama, ali i kako će preispitati legitimitet policije da ih potjera s vlastite zemlje.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo