INICIJATIVA SAMOBORČEK

'ŽAO NAM JE ŠTO SU SVI NAŠI LECI PALI NA JEDNU ZASTUPNICU' Aktivistice koje su izazvale incident u ZG Skupštini: 'Mi se samo borimo za Munjarski put'

Nena Blažević i Lana Vukovinski
 Željko Puhovski / CROPIX

Dvije članice inicijative Samoborček u utorak su podigle prašinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini kad su tijekom sjednice s galerije bacile snop letaka, od kojih je veći dio pao na HDZ-ovu zastupnicu Dubravku Brezak Stamać. Na lecima se poziva da se prostor duž trase Samoborčeka između Trakošćanske i Selske prenamijeni u zelenu površinu i postavlja se pitanje "zašto parka još nema u planu?".

- Ispričavamo se što je snop pao na jednu zastupnicu, nije nam bila namjera nikoga ozlijediti. Ovom smo akcijom htjele upozoriti zastupnike na rješavanje pitanja o tzv. Munjarskom putu.

Prošle godine u rujnu bila je rasprava o GUP-u na kojoj smo podnijeli 800 potpisa građana koji žele da se ta površina uredi kao park. Međutim, dosad se točka izmjene i dopune GUP-a nije našla na dnevnom redu. Do kada ćemo čekati? - pita se članica Inicijative Nena Blažević koja je u utorak bila u Skupštini.

Netom nakon akcije s Lanom Vukovinski izvedena je u pratnji zaštitara, a predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić najavio je uvođenje novih strožih mjera za sve buduće posjetitelje. - Svakako ću ovdje inzistirati da se utvrdi krivac za propust. Što se tiče mjera, jedna od njih bit će da na sljedećoj sjednici na galeriji neće biti nitko.

Neka sada ove dvije dame razmisle kakvu su štetu napravile onima koji su zaista htjeli biti prisutni i koji su htjeli saznati kako se raspravlja na Skupštini Grada Zagreba - rekao je Mikulić.

Blažević pak kaže kako su njih dvije redovnim putem zatražile zahtjev za prisustvovanje sjednici putem obrasca koji im je odobren te su kao i svi drugi došle na sjednicu. - Možda je iz ovoga izišlo nešto vrlo pozitivno. Bilo nam je čudno što nas nitko nije pregledao pri ulasku. Lana je imala ruksak, a ja papirnatu vrećicu u kojoj su bili leci. Netko drugi mogao je unijeti nešto drugo u Skupštinu. Bilo što - rekla je Blažević i dodala da se definitivno radi o propustu.

Podsjetimo, Inicijativa Samoborček aktivna je godinu dana, prikupila je 800 potpisa građana za očuvanje Munjarskog puta, a u veljači su organizirali i održali Zbor građana na kojem je jednoglasno donesena odluka da se bivša trasa Samoborčeka prenamijeni u zelenu površinu i uredi kao park.

Napominju kako se radi o jedinoj zelenoj oazi na prenapučenoj Trešnjevci.

U međuvremenu je na Munjarskom odvojku već počela gradnja deveterokatnice, a u Inicijativi napominju kako će se nastaviti boriti do kraja za još ono malo zelene površine koja im je ostala u kvartu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:58