KAPITALNA INVESTICIJA

ZAŠTO SE U ZAGREBU U VRIJEME KORONAVIRUSA I POTRESA GRADI SPOMENIK DOMOVINI? Šef Zavoda za prostorno uređenje odgovorio na pitanje koje zanima građane

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 01.04.2020. u 09:47

Zagreb, 260320.
Radovi na zdanju Spomenik domovini pored KD Vatroslav Lisinski i dalje se odvijaju bez obzira na pandemiju koronavirusa.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

 

Kako bi ubrzao obnovu Grad Zagreb je osnovao Sektor za građenje i sanaciju oštećenih objekata društvenih djelatnosti i stambenih objekata.

Ravnatelj zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba, Ivica Rovis, je u razgovoru za Dnevnik Nove TV na pitanje zašto se u situaciji kad se Zagreb suočava s dvije velike krize, epidemijom i potresom, ne zaustave radovi na Spomeniku domovini, odgovorio da bi to bilo preskupo.

- To su kapitalne investicije koje je potrebno nastaviti, bilo bi skuplje zaustavljanje. To je rotor, žičara i Spomenik domovine, kaže Rovis i dodaje da su otkazane sve manifestacije, događaji i priredbe.

Za predloženi zakon o sanaciji štete kaže da je kopija zakona za Gunju.

Zagreb, 260320.
Radovi na zdanju Spomenik domovini pored KD Vatroslav Lisinski i dalje se odvijaju bez obzira na pandemiju koronavirusa.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX
 

- Ne možemo uspoređivati Gunju i Zagreb. Zakon se ne bavi područjem Gornjeg i Donjeg grada nego obiteljskim kućama, kaže Rovis i ističe kako je na području Donjeg grada najviše stradalih, tu je najstarije stanovništvo i najteže ga je obnoviti jer je povijesno urbana sredina.

Za Bandićeve izjave da su si građani sami krivi što nisu ulagali u svoje nekretnine kaže da mu se čini kao da je gradonačelnik unaprijed pročitao taj zakon te ističe da će teret obnove biti najviše na građanima, a Grad će pokušati obnoviti svoju imovinu.

"Grad Zagreb je ulagao u objekte u svom vlasništvu, ali ima toliko objekata koji su stari. Uvijek ćemo naći mogućnost da je moglo bolje, ali ulagano je u te objekte", ustvrdio je Rovis.

Izdvajamo