SJEDNICA

Zastupnici u zagrebačkoj Skupštini s 25 glasova 'za' i 18 'protiv' primili na znanje Bandićeva izvješća o radu

 
Milan Bandić
 Damjan Tadic / CROPIX

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak su u nastavku sjednice većinom glasova 'primili na znanje' izvješća o radu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića za drugu polovicu 2016. i cijelu 2017., dok je oporba tvrdila da je 'Grad u krizi'. Gradonačelnikova izvješća primljena su na znanje s 25 glasova za i 18 glasova protiv.

U ime Kluba zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska-Progresivni savez Saša Molan ocijenio je da je iz izvješća vidljivo da je 'grad u krizi'. "Trendovi su negativni, Zagreb je u krizi, sustav ne funkcionira, građani ne dobivaju što plaćaju i pitanje je vremena kada će to puknuti", kazao je.

Ustvrdio je da je koalicija HDZ-a, Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti i Neovisnih za Hrvatsku dovela Grad u krizu. "Koalicija radi u svom interesu, zadovoljavajući stranačke interese i potrebe, a vrlo malo toga se realizira vezano za potrebe građana", kazao je Molan. Također smatra da je Grad bez vizije i strategije, nema kvalitetnih dokumenata te da se projekti recikliraju i ponavljaju.

Po njegovu mišljenju izvješće o realizaciji projekata i programa govori da je realizacija loša. Realizacija vezana uz program izgradnje društvenih objekata je 52 posto. Od 229 milijuna kuna koliko je bilo planirano, po izvješćima je, kazao je, realizirano 120 milijuna kuna. Kao boljku grada naveo je upravljanje imovinom, prostorima, zemljištem, stanovima i upravljanje otpadom.

Gradski zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) upitao je kako je moguće da su kapitalna ulaganja za društvene djelatnosti smanjena s 312 na 200 milijuna kuna. Istaknuo je da je za ovu godinu u proračunu za vrtiće predviđeno sedam milijuna kuna, što je, naglasio je, istovjetno trošku koji Grad daje za Dinamove režije.

SDP-ov Matej Mišić gradonačelniku je, između ostalog, zamjerio što, ustvrdio je, ne postoji strategija otpada, što 18 godina nije dovršen Maksimirski stadion te što da nije razvijena tramvajska mreža "niti jedan metar".

HNS-ov zastupnik Tomislav Stojak rekao je kako se ne može reći da se u Gradu ništa nije napravilo i da stagnira, no poručio je da se s proračunom koji je gradonačelniku na raspolaganju moglo napraviti puno više.

agrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji se kasnije pridružio raspravi o izvješćima, nije želio govoriti o izvješću, no prokomentirao je raspravu zastupnika. "Za sve ono što je dobro u Gradu zaslužni su svi, a za sve što nije dobro odgovoran je gradonačelnik", kazao je Bandić.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine nisu prihvatili prijedlog Kluba zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez da gradonačelnik podnese izvješće o stanju sudskih sporova koje su pokrenuli zaposlenici Zagrebačkog holdinga d.o.o. i ostalih trgovačkih društava u vlasništvu Grada Zagreba radi isplate razlike božićnice za 2017. Također, nisu prihvatili ni prijedlog tog Kluba da zagrebački gradonačelnik podnese očitovanje o razlozima koji su doveli do uklanjanja pozornice na otvorenom GK Jabuka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:31