RASKOŠNI EKSPONATI

ZAVIRILI SMO NA SAJAM LUKSUZA U ZAGREBU Sjednite u Rolls-Royce za 2,6 milijuna kuna, prvi Aventador Roadster i kultni gliser iz reklama!

 
 Ivana Nobilo / CROPIX

Prestižni automobili koji se rijetko viđaju na cestama, jednako ekskluzivni satovi, umjetnine, antikna kočija, tehnološke inovacije i namještaj izrađen od, kažu, tisućljetnog drveta samo su neki od predmeta koji će se od danas do 8. prosinca moći vidjeti u hali pet Tehničkog muzeja “Nikola Tesla”, u sklopu sajma FairYtale.

Osim eksponata, luksuz će se moći i doživjeti te okusiti - bit će održana modna revija, na kojoj će se predstaviti Matea Benedetti, Boris Pavlin i boutique Absolute, a na posebnim humanitarnim večerama kuhat će Krešimir Mudronja, Dino Galvagno, Saša Pribičević i Ana Roš.

Sajam organizira magazin Yachts Croatia, a kažu da im je glavni kriterij za uvrštavanje predmeta i koncepata u izložbu bila vrijednost - ne nužno financijska.

- FairYtaleu je u fokusu ljepota i vrijednost života, koja se odražava u tzv. premium proizvodima i životnom stilu, kompatibilnima s luksuzom. - rekao nam je Darko Šupuk, jedan od organizatora. Prije otvorenja obišli smo izložbu i izdvojili najzanimljivije od onoga što se može pogledati kupite li ulaznicu, koja za jedan dan stoji 120 kuna, dok sve dane možete ući za 400 kuna.

Lamborghini Aventador S Roadster

CIJENA: 3 milijuna kuna

ZANIMLJIVOSTI: 740 konja, prvi put u Hrvatskoj

Ivana Nobilo / CROPIX

Model dolazi u ekstravagantnoj, divljoj narančastoj. Radi se o trenutačno najbržem cabriju na svijetu, koji je također prvi put izložen kod nas. Ima 740 konja, a stoji 460.247 dolara (neznatno manje od tri milijuna kuna). Također je napravljen od neobičnih materijala - dio interijera napravljen je od kože i karbona, a ponosni su i na novu kontrolnu jedinicu koja ima olje performanse.

2019 Rolls-Royce Wraith Luminary Collection

CIJENA: 2,6 milijuna kuna

ZANIMLJIVOSTI: Proizvedeno je samo 55 takvih.

Ivana Nobilo / CROPIX

Izloženi model prvi je od samo 55 proizvedenih u svijetu i jedini koji zbog toga što obilazi svjetske izložbe (još) nije prodan. Cijena mu je 402 tisuće dolara (oko 2,6 milijuna kuna), a kompletno je ručno izrađen. Izrađuje se na Rolls-Royceovu odjelu Bespoke, koji je svojevrsni showroom za sve što je brend u stanju napraviti.

Za razvijanje rasvjete, koja je najistaknutija Luminaryjeva karakteristika, uložili su 9 godina. U automobilu je raspoređeno 1800 LED lampica, koje se nalaze na vratima i “stropu”, a simuliraju zvjezdano nebo. I materijali su na razini - za vrata je korišten češki hrast, dok su dijelovi automobila napravljeni od pletenog čelika. Izvana auto krase ručno rađene i lijepljene naljepnice. Ovo im je preko 620 konja najači model ikad.

Frauscher 858 Fantom

CIJENA: 1,5 milijuna kuna

ZANIMLJIVOSTI: Bio u reklamama za Vogue, Elle i Armani

Riječ je o elegantnom ekskluzivnom gliseru, koji može imati do 430 konjskih snaga, dug je nešto više od osam i pol metara, a predviđen za vožnju sedam osoba. Stoji milijun i pol kuna. Poseban je po tome što je vrlo tražen reklamama (Elle, Vogue i Armani). Model koji mu je prethodio, Frauscher 747 Mirage, koristio je i Daniel Craig u Bond reklami.

Namještaj iz Zaluka Heritage Estatea

STAROST DRVA: 1200 godina

ZANIMLJIVOSTI: Rezidencija se prostire na 8 tisuća kvadrata.

Ivana Nobilo / CROPIX

Na svojoj djedovini uredio dizajner i proizvođač unikatnog namještaja Miljenko Milinović. Izloženi namještaj izrađivao je posljednjih 30 godina. - Tu imamo, primjerice, stolicu rađenu iz karboniziranog crnog hrasta za koji imam certifikat s Instituta “Ruđer Bošković”. Drvo je staro 1200 godina - priča Milinović, koji će luksuznu rezidenciju uskoro otvoriti javnosti - najprije za različite zabave, a kasnije i za turističke boravke.

Kočija iz 18. stoljeća

STAROST: gotovo 300 godina

ZANIMLJIVOSTI: U njoj se navodno vozio Franjo Josip.

Ivana Nobilo / CROPIX

Riječ je također o vlasništvu Miljenka Milinovića, koji posjeduje desetak kočija. Kupuje ih, kaže, kod kolekcionara, ili drugdje gdje ih nađe, pa je ovu skupio u jednom štaglju pokraj Beča.

- Bio sam malo brži od bečkog povijesnog muzeja - prisjeća se. Kočija je kraljevskog tipa, a krajem 18. i početkom 19. stoljeća služila je kao prijevozno sredstvo na relaciji Beč - Zagreb. Neke od kočija pretvorene su u električne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:42