GOLF - TRN U OKU

Zeleno svjetlo za golf centar koji će uništiti Vransko jezero!

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 20.07.2010. u 14:46

Zeljko Hajdinjak / Cropix

Ministarstvo je odbilo primjedbe javnosti onečišćenje podzemnih voda i Vranskog jezera te o potencijalnom smanjenu dotoka vode u jezero.

Ministarstvo prostornog uređenja ministrice Marine Matulović-Dropulić dalo je zeleno svjetlo 80 milijuna eura vrijednom projektu golemog golf igrališta s luksuznim vilama i hotelom na lokaciji Baštijunski brig pokraj Biograda na Moru, čiji je investitor tvrtka Golf centar Biograd poduzetnika Antuna Mikeca, inače vlasnika poznate zagrebačke građevinske tvrtke VMD Promet, piše Tportal.

U Rješenju se navodi se da je Ministarstvo odbilo primjedbe javnosti koje su se odnosile na orinofaunu, onečišćenje podzemnih voda i Vranskog jezera te potencijalnog smanjena dotoka vode u Vransko jezero.

Hoteli, vile i apartmani uz golf terene

Od ukupno čak 140 hektara ili 1,4 milijuna četvornih metara površine zahvata, 90 posto predviđeno je za uređenje golf terena, dok će se na 10 posto ili 140.000 četvornih metara smjestiti 700 kreveta u hotelu s četiri zvjezdice, vilama kategorije pet zvjezdica i apartmanima minimalne kategorije tri zvjezdice.

Naime, Mikecov projekt predviđa dvokatni hotel s potkrovljem površine 5.000 četvornih metara, sa 175 kreveta, 114 vila s ukupno 420 kreveta i deset apartmanskih zgrada s ukupno 105 kreveta.

Osim ekoloških udruga i Parka prirode Vransko jezero, primjedbe na projekt Ministarstvu je uputilo i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, između ostalog navodeći da prilikom izrade studije utjecaja na okoliš, iako je riječ o međunarodno važnom području za ptice, nije bio angažiran - ni jedan ornitolog.

Ministarstvo je ipak kasnije angažiralo ornitologa koji je utvrdio da štetnog utjecaja na ptice nema te je projektu dano zeleno svjetlo.

Prema ranijem pisanju Slobodne Dalmacije, Antun Mikec u svojem vlasništvu ima oko 25 hektara planirane površine, za 80 hektara čeka izvlaštenje Hrvatskih šuma, a na još 15 državnih hektara plaćat će koncesiju.

Pažnju javnosti prvi put je privukao 2008. godine kad je otkriveno da tvrtku koja ga realizirati projekt vodi njegov sin Neven Mikec, tadašnji tajnik kabineta ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića, a sadašnji zamjenik šefa hrvatske misije pri UN-u.

Gdje se u Hrvatskoj igra golf?

Prošle je godine sklopu Toplica Sveti Martin nedaleko Čakovca otvoren golf-teren izrađen od umjetne trave na kojem sezbog mogućnosti grijanja može igrati gotovo cijele godine. Za početnike je izrađeno i golf-vježbalište, osnovana je škola golfa, a nabavljeni su i simulatori u zatovrenom prostoru na kojima golferi također mogu uživati.

Ako vas plaše cijene, znajte da trodnevna vikend karta košta 50-ak eura, te da za palice morate odvojiti dodatnih 10 eura.

Dalmacije je trebala dobiti više golf terena, no političke situacije uvijek su uspjele spriječiti razvoj takvih projekata. Među poznatijima je i onaj bivšeg košarkaša Tonija Kukoča, odnedavno izbornika hrvatske golf-reprezentacije, koji je u Stobreču pored Splita namjeravao uložiti u golf terene.

"Ljudi nisu prepoznali šansu koju im golf nudi. Odmah su navalili i taj golf-prostor i projekt uopće iskoristili za izgradnju apartmana kako bi brzo “vratili lovu”, a u mojoj je glavi bio obrnuti redoslijed, prvo golf, pa onda s vremenom dođe i profit, " rekao je Kukoč u nedanom

.

Među poznatim golferima je i Dražen Lalić, a na turniru istarskog župana Ivana Jakovčića zaigrali su između ostalih i Josipa Lisac te Niko Kovač.

Izdvajamo