PETAR FILEŠ

'Želim braniti hrvatske boje u Tokiju 2020.'

Mladi floretist trenira od sedme godine, pet sati dnevno, a nedavno je upisao i Kineziološki fakultet
 Ronald Goršić / CROPIX

Mladi Zagrepčanin Petar Fileš prošlog je tjedna proglašen najboljim mladim mačevaocem na svijetu. Mladiću je to najveći uspjeh u karijeri, koju gradi zadnjih 11 godina.

Dečko iz Dubrave svoj je talent prepoznao sasvim slučajno - u vrijeme kad je njegov otac upoznao predsjednika mačevalačkog kluba, koji je dječaka pozvao da vidi što se u klubu radi, on je trenirao nogomet. No, zanimalo ga je kako mačevanje izgleda, pa je došao i - ostao.

- Tri godine sam trenirao u klubu Rapir u Vlaškoj, a onda me na nacionalnom turniru primijetio moj sadašnji trener Darko Limor i pozvao k sebi. Sada vježbam u Domu sportova, svaki dan pet sati. Vikendom obično idem na natjecanja, tako da je mačevanje zapravo moj život svaki dan u godini - kaže Petar, koji je aktualni prvak Hrvatske u juniorskoj i seniorskoj kategoriji u disciplini floret.

Mnogo se toga u životu odrekao zbog mačevanja, no nije mu žao. Na većinu rođendanskih proslava svojih prijatelja nije došao jer je vikendima uvijek na turnirima. Ne može pojesti što poželi, nego se drži plana prehrane sastavljenog posebno za njega. Završio je Treću gimnaziju i upisao Kineziološki fakultet, no pauzirao je studij.

Brojne obveze

Kaže da ne može stići svaki dan vježbati i odlaziti na sva predavanja, te natjecanja. Samo od doma do dvorane svaki mu dan treba više od dva sata. Tu su i kampovi u inozemstvu, gdje odlazi na pripreme s mačevaocima iz cijelog svijeta, koje su vrlo važne za njegov napredak. Koliko je dobar, moći će posebno pokazati u sljedećem razdoblju: za destak dana odlazi na Svjetski seniorski kup u Parizu, potom na Mediteranske igre u Marseilleu, a nakon toga i na Juniorski svjetski kup u Aix-en-Provence. Kao junior će odraditi još dva natjecanja - Europsko i Svjetsko prvenstvo, koji se održavaju u Plovdivu, a nakon toga će moći nastupati samo u seniorskoj kategoriji.

Uspješna godina

- Mačevanje u našoj zemlji nije jako popularno, mislim da sve skupa nas mačevalaca ima tristotinjak - za usporedbu, samo u Parizu ima toliko klubova. U svijetu je ovaj sport izrazito popularan, no odlučio sam ne razmišljati o tome, nego se boriti dalje za svoj uspjeh na turnirima. Planiram sudjelovati na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020., a ako mi to ne uspije, pokušati ću na idućima - kaže Petar.

Petru Filešu prošla je godina bila vrlo uspješna. Tako je na Svjetskom juniorskom kupu u Bangkoku osvojio drugo mjesto, a deveti je bio na Svjetskom juniorskom kupu u Gvatemali. Potom je na Svjetskom juniorskom kupu u Londonu osvojio 15. mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:11