GRAD UZEO ZET-U LJETOVALIŠTE

ZET-ovi OSTAJU BEZ BENEFICIRANOG LJETOVANJA Oduzeli im prekrasno imanje, sindikati prijete, a u Gradu se ne uzbuđuju: 'Slobodno dođite, ali platite'

 
Predstavnici sindikata Holdinga već su podnijeli treću tužbu protiv Grada u zadnja dva mjeseca
 Davor Pongračić / CROPIX

Radnici ZET-a ovo ljeto neće moći ići na beneficirano ljetovanje u Villu Milda i Depadansu na Velom Lošinju jer spomenuto ljetovalište više nije u vlasništvu njihove tvrtke.

Veliko imanje od gotovo 1500 kvadrata, udaljeno samo stotinjak metara od mora, prilikom izdvajanja podružnice ostalo je u vlasništvu Zagrebačkog holdinga, što je izazvalo veliki revolt radnika ZET-a. Dražen Jović, predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga - ZET Zagreb, smatra da se radi o još jednom udaru Grada na radnike ZET-a.

Tužba

- ZET je 2007. godine kao ‘bračna imovina’ došao u sastav Zagrebačkog holdinga te je pritom donio i svoju imovinu u Samoboru i Velom Lošinju u vrijednosti od 254 milijuna kuna. Radnici ZET-a te drugi djelatnici Holdinga redovito su koristili ljetovalište u Lošinju i ono je bilo do zadnjeg mjesta popunjeno od svibnja pa do rujna. I sada nemamo više na to pravo, iako se radi o imovini koju je ZET donio u Holding - kaže Jović.

Radi se o odmaralištu sagrađenom još u doba bivše države koje je po izgledu i dalje ostalo u tom sustavu, a radnici Holdinga tamo su mogli ljetovati po cijeni od 30 eura po danu. Jović ističe da su radnici o svom trošku uređivali prostor oko imanja te dodaje kako je taj novac sada propao.

- Prema sporazumu iz 2002. godine, ZET, a kasnije i Zagrebački holding nemaju pravo prodati ili iznajmljivati ljetovalište bez dopuštenja sindikata. Zbog toga smo raspisali referendum o pokretanju tužbe protiv Uprave Holdinga. Više od 2500 radnika dalo je svoju podršku i idući tjedan namjeravamo pokrenuti pravne radnje protiv Holdinga - kaže Jović.

Iz Sindikata se nadaju da će Grad i Uprava Holdinga još jednom pokleknuti pod pritiskom tužbe te na taj način ispoštovati prije sklopljeni dogovor. Tako je barem bilo u slučaju s isplatom božićnica i regresa, ali ovoga puta oba aktera nemaju namjeru posustati u svom naumu.

Iz Holdinga su poručili da ZET nema razloga upravljati navedenim ljetovalištem jer ono ne spada pod njegovu domenu rada.

- Prilikom izdvajanja podružnica ZET-a i Zagrebačkog velesajma vodilo se računa o tome da se Planom podjele u novoosnovana društva (ZET d.o.o. i Zagrebački velesajam d.o.o.) prenese isključivo ona imovina koja je potrebna za obavljanje njegove osnovne djelatnosti, pod što se namjena konkretnog objekta - ljetovališta ne može svrstati - rekli su u Holdingu.

U Gradu pak smatraju da radnici Holdinga te ZET-a ne bi trebali imati povlašteni status u odnosu na druge građane u Zagrebu.

Preuređenje

Mirka Jozić, pročelnica za gospodarstvo, kaže da radnici ZET-a već sada imaju 30 posto veće plaće od hrvatskog prosjeka te da im samim time ne treba još jedna beneficija u radu. Kako ističe, taj prostor se može iskoristiti na puno bolji način.

- Razmišljamo o preuređenju ljetovališta u pansion kako bismo ga mogli iznajmljivati turistima tijekom ljeta. Sama vila trenutačno je opremljena veoma minimalistički, a uz određene investicije ona može postati jako konkurentni turistički objekt na tržištu.

Ipak se radi o apartmanu u neposrednoj blizini mora. U slučaju da se to realizira, Grad će s nekom privatnom firmom sklopiti privatno partnerstvo oko uređenja i iznajmljivanja te bi kasnije dijelili dobit od iznajmljivanja - kaže Jozić.

Proračun

Pročelnica ujedno napominje da će u tom slučaju profitirati svi građani Zagreba jer će novac od iznajmljivanja ići izravno u gradski proračun. Ujedno, prošlo je ljeto Holding objavio listu s nekretninama namijenjenima za prodaju ili iznajmljivanje, a na tom popisu je bila vila iz V. Lošinja, kao i drugi prostori po Jadranu i Zagrebu.

Iz Holdinga su tada rekli kako je taj poziv prvi korak u novoj strategiji upravljanja nekretninama jer je namjera da se sve nekretnine koje ne služe za core business Holdinga iskoriste na tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:52