PRVA FAZA MODERNIZACIJE

ŽIRAFE SE VRAĆAJU U ZAGREBAČKI ZOOLOŠKI VRT NAKON VIŠE OD 50 GODINA: 50 godina Nastambe će koštati 2 milijuna eura, a stiže čitavo omanje krdo

Najveća obnova Zoološkog vrta u 91 godinu dugoj povijesti jučer je i službeno završila, a idući korak je nabava žirafa.

Već za godinu i pol do najviše dvije, manje krdo tih životinja, četiri do pet jedinki, naseljavat će nastambu u “afričkom” dijelu ZOO-a, blizu lavova, zebri, antilopa, nojeva i marabua.

- Postoje već okvirni planovi nastambe koja će koštati 2 milijuna eura. Neće to biti zasebna nastamba u kojoj će boraviti isključivo žirafe, nego će se preurediti više postojećih u kojima su druge životinje afričke savane, a žirafe će životni prostor dijeliti s njima - otkrila nam je Davorka Maljković, voditeljica Zoološkog vrta.

Afrička savana

Tu je informaciju jučer tijekom svečanog obilaska moderniziranog divljeg srca grada potvrdio i direktor Damir Skok.

- Nakon dvije godine radova i godinu dana priprema završila je prva faza modernizacije, pripremit ćemo sve za drugu fazu, ali sve ovisi o tenderima i novcu iz fondova EU. Tada ćemo nabaviti i žirafe, koje su velika želja građana, tolika da su mnogi uvjereni da su ih nedavno vidjeli u Zoološkom vrtu, a zapravo ih nema još od 1963. godine. Projektna dokumentacija za uređenje nastambe za žirafe gotovo da je završila, a živjele bi u ‘Afričkoj savani’ - otkrio je direktor Skok.

A želju da te graciozne divove vidi u Maksimiru, jučer je ponovno izrazio i gradonačelnik Milan Bandić, koji je najavio i financijsku pomoć Grada.

- Ja nemam tu što puno pričati osim da bi idući korak trebala biti nabava žirafa. Osigurat ćemo sredstva da napokon vratimo žirafe u Zoološki - poručio je Bandić.

U drugoj fazi modernizacije naselit će i pingvini, koji su se zadnji put mogli vidjeti prije 13 godina.

Niske temperature

Za njih će se sagraditi nova, prostrana nastamba sa snažnim sustavom filtracije u bazenu, a dijelit će ju s morskim lavovima, kojima je sadašnji bazen već odavno premalen. Neće to biti polarni pingvini, jer za to zagrebački Zoološki vrt nema uvjeta, nego madagaskarski, kojima će naša klima savršeno odgovarati. Ipak, postoji mogućnost da će imati i hladnu komoru, dio nastambe u kojoj će se klimom održavati niska temperatura. Doznajemo da će se dovesti najmanje 20 pingvina, što je gotovo dvostruko više nego što ih je bilo prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 22:08