Život skuplji 1700 kn

Zbog većih cijena vode, komunalne naknade, čistoće i javnog gradskog prijevoza Zagrepčanima od siječnja mjesečni troškovi rastu za gotovo 150 kuna, što je godišnji udar na kućne budžete od čak 1700 kuna.



Izračunali su to u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske uz upozorenje da su početkom ove godine cijene naknada i komunalnih usluga u prosjeku porasle za čak 40 posto. Zbog vala poskupljenja u najvećoj sindikalnoj središnjici najavljuju izlazak radnika na ulice velikim prosvjedom koji bi se trebao održati u ožujku. Točan datum sindikalci će odrediti na sjednici Predsjedništva koja će se održati 15. siječnja.



- Ozbiljno se pripremamo za prosvjed na kojem očekujemo velik broj građana koji su nezadovoljni poskupljenjima. U studenom se na prosvjedu u Sloveniji zbog inflacije od 3,5 posto okupilo više od 70.000 građana, a inflacija u Hrvatskoj iznosi pet posto. Itekako imamo razloga izaći na ulicu i poručiti vlasti da želimo pravedniju raspodjelu i pristojan život - poručila je s jučerašnje konferencije za novinare predsjednica SSSH Ana Knežević.



Podsjetimo, od 1. siječnja voda je u odnosu na 2007. poskupjela za 21,8 posto, komunalna naknada bit će 50 posto viša dok je Čistoća odvoz smeća podignula za 18 posto. Javni prijevoz također je skuplji, i to 38 posto u odnosu na prošlu godinu. Valu poskupljenja pridružilo se i produljenje naplate parkiranja pa se od ove godine umjesto do 19, parking naplaćuje do 21 sat.   



Sindikalci upozoravaju da hrvatske cijene iznose 70 posto europskih, a prosječna hrvatska plaća je od 560 eura svega 26,5 posto prosječne europske plaće od 2240 eura. Manje od prosječne plaće od 4579 kuna prima čak 60 posto Hrvata, a s njom se može pokriti svega 76 posto osnovnih troškova.



   
I va Gašparović



Razumijem da moraju poskupjeti ZET-ove karte i da Zagrebački holding mora ulagati, ali rasipanje novaca  u investicije poput Dinamova stadiona ne opravdavam


I vica Ivanković



Gradska vlast jednima daje povlastice poput besplatnog pokaza, a onda sve to naplati radnicima. Za poskupljenje nije opravdanje da živimo u metropo
li



- Ne prihvaćamo Bandićev cinizam da se građani isele iz svojeg grada ako nemaju novca kako bi u njemu živjeli. Tvrditi da poskupljenja nemaju utjecaj na životni standard može samo onaj tko ništa ne kupuje i ne živi od svoje plaće i mirovine - poručila je Ana Knežević.



U Savezu od gradonačelnika Bandića traže da Grad smanji obujam građevinskih i ostalih investicijskih zahvata jer, kako tvrde, ni sami ne znaju što i kako grade, a onda sve neracionalnosti prebacuju na leđa građana. Sindikalci od gradske vlasti očekuju i subvencioniranje građana koji će najviše osjetiti udar poskupljenja te odgodu, smanjenje i planiranje postupnog povećanja cijena u trogodišnjem razdoblju.



- I od zakonodavne i izvršne vlasti očekujemo da se od prvog dana prime posla - ističu u SSSH. Naime, od nove Vlade traže donošenje Nacionalne strategije upravljanja energentima, izmjenu Pravilnika o utvrđivanju cijena naftnih derivata te da cijenu goriva štiti kliznim trošarinama. U Savezu najavljuju i da će Agenciji za zaštitu tržišne utakmice uputiti zahtjev za preispitivanjem postupka poskupljenja prehrambenih proizvoda koji su poskupjeli znatno više nego u susjednim zemljama. Jedan od glavnih sindikalnih zahtjeva je i donošenje Zakona o minimalnoj plaći. 



Skuplji računi nisu opravdani

Zagrepčani su složni u tome da ne znaju kako će u ovoj godini podmiriti ni najosnovnije troškove



Iako su samci i imaju vlastite prihode, troje građana s kojima smo jučer razgovarali složili su se da ne znaju kako će u 2008. podmiriti najosnovnije troškove, a za poskupljenja tvrde da nisu opravdana.



Umirovljenica Milica Mišulić (67), čija penzija iznosi 3300 kuna, tvrdi da je hrana skupa jer Hrvatska ne zna gospodariti vlastitom privredom.



- Sve se uvozi, primjerice češnjak iz Kine, pa ne čudi da je skupo. Naša poljoprivreda se zapostavlja - rekla je Milica koja je radila kao ekonomist u prehrambenoj industriji. Kaže da joj za normalan život nedostaje oko 1000 kuna jer za svaku veću investiciju mora dignuti kredit.



Zaposlen kao poštar, Ivica Ivanković ustvrdio je da država, ali i gradska vlast, povlastice koje daje jednoj društvenoj skupini, primjerice besplatan pokaz, naplaćuje radnicima.



- Čuo sam gradonačelnika kad je poskupljenje komunalija opravdao time što živimo u metropoli pa ga ja pitam gdje smo do sada živjeli, nego u metropoli - rekao je Ivica, dok je studentica Iva Gašparović (24) ustvrdila da bi država trebala naplaćivati PDV samo za, primjerice, cigarete i alkohol, dok bi kruh, mlijeko, grijanje i slično, trebalo svima biti lako dostupno.



- Razumijem da moraju poskupjeti ZET-ove karte i da Holding mora ulagati, ali rasipanje novca za, primjerice, Dinamo, ne opravdavam - rekla je Iva koja, da bi uspjela uz fakultet zaraditi za život, svakodnevno ustaje u 5 sati.



Iva dodaje da zarađuje oko 4000 kuna mjesečno i da jedva pokriva najosnovnije troškove.



- Podstanarski stan iznajmljujem za samo 100 eura, a kako se grijem na struju, grijanje ne palim preko noći da bih uštedjela - ustvrdila je Iva.  (Vilka Alfier, Jasminka Komar)





Gordana Galović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:42