ZAHTJEV SKUPŠTINI

‘Osoba poput Gojka Šuška ne zaslužuje ulicu u Zagrebu’

Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava kaže da će pokrenuti i inicijativu za preimenovanjem Mjesnog odbora koji nosi naziv Mile Budaka
 Ranko šuvar/CROPIX

Građanski odbor za ljudska prava, Centar za mirovne studije i Dokumenta, poslali su Gradskoj skupštini zahtjev za preimenovanje Avenije Gojka Šuška u Aleju izviđača.

Skupština odbila prijedlog

Ove nevladine udruge na takav su se potez odlučile jer smatraju da je tadašnji ministar obrane izravno odgovoran za neprocesuiranje i nekažnjavanje počinitelja ratnih zločina. No, njihova inicijativa nije novost, jer je sličan zahtjev Skupštini prije nekoliko godina uputilo i Vijeće gradske četvrti Maksimir.

- Izviđači su prije tri godine slavili stogodišnjicu postojanja pa smo im željeli vratiti ulicu. Međutim, prijedlog nije prošao na Skupštini. Ukoliko ponovno dobijemo takav zahtjev mi ćemo ga podržati - rekao je Marijan Pilaš, predsjednik Vijeća.

Zoran Pusić, jedan od inicijatora novog zahtjeva za preimenovanje Šuškove avenije u Aleju izviđača, smatra kako bivši ministar obrane ne zaslužuje da ulica u Zagrebu nosi njegovo ime. Na suđenjima koja prate ove nevladine organizacije kroz svjedočenja onih koji su bili podređeni bivšem ministru, kaže Pusić, jasno je da je Šušak zataškavao ratne zločine u Dretelju i Ahmićima, naređivao masovne deložacije nepodobnih osoba te vodio agresivnu politiku u Bosni.

Tito im nije sporan

- Pokrenut ćemo inicijativu i za preimenovanjem Mjesnog odbora koji nosi naziv Mile Budaka. Za Trg maršala Tita nećemo poduzimati nikakve korake jer smatramo da su stvari koji su se dogodile prije 15-ak godina aktualnije nego one od prije 65 godina - rekao je Pusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:28