SUĐENJE U HAAGU

Žužul: Tuđman nije bio demokrat

Miomir Žužul završio svjedočenje na suđenju generalu Anti Gotovini

ZAGREB - Tuđmanovo shvaćanje ljudskih prava nije bilo poput onoga u demokratskom svijetu. Za njega su ljudska prava ili sloboda medija bili ‘tobožnji’, no nikad ih nije ozbiljno ugrožavao jer je htio Hrvatsku kao dio demokratskog svijeta - posvjedočio je Miomir Žužul pred Haaškim sudom.

Žužul je danas završio svjedočenje, a nakon njega izveden je prvi zaštićeni svjedok obrane. Bivšeg hrvatskog diplomata obrana je iskoristila da pojasni dio Brijunskog transkripta, kada Tuđman govori o lecima kojima će zasuti krajinsko područje te smjerove izlaza iz Hrvatske. “Znači, na taj način im dati put, a jamčiti im tobože građanska prava i tako dalje”, rekao je Tuđman 31. srpnja na Brijunima, a to Tužiteljstvo tumači kao da je unaprijed namjeravao kršiti građanska prava.

- Izraz ‘tobože’ u Hrvatskoj se upotrebljava rijetko. Predsjednik je tu riječ upotrebljavao dosta često, najčešće kad bi govorio o konceptima u koje nije bio potpuno uvjeren. Tako bi često umjesto sloboda tiska rekao “tobože sloboda tiska”, “tobože ljudska prava”, a to je proizlazilo iz takvog definiranja tih termina u sustavu u kojem smo mi prije živjeli - rekao je Žužul.

- Predsjednik Tuđman formiran je u socijalističkom sustavu i ponekad je imao drukčije shvaćanje temeljnih pojmova zapadne demokracije, kao što su ljudska prava i sloboda medija, ali kao državnik je jako dobro znao što za Hrvatsku znače dobri odnosi sa Zapadom. Zato nikad ne bi učinio ili naredio nešto suprotno stajalištima zemalja Zapada, posebno SAD-a, bez obzira na to što njihove zahtjeve nije uvijek shvaćao onako kako su se oni na Zapadu shvaćali - objasnio je Žužul.

Tužitelja je zanimalo zašto se onda Tuđman nasmijao kad je spomenuo “tobože građanska prava”, je li time mislio na prava Srba u Hrvatskoj? - Ne, to se odnosilo na ukupan koncept ljudskih prava: da je imao konkretan plan protiv Srba ne bi se nasmijao, jer bi smijeh umanjio ozbiljnost onoga što govori - protumačio je Žužul.

Mesić i Sanader izgladili sukob oko ‘dnevnika’



ZAGREB - Predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader složili su se jučer oko pitanja hrvatske suradnje s Haaškim sudom, poručujući da pravosuđe mora obaviti svoj posao procesuiranja osoba koje su uništile ili sklonile tražene dokumente. Mesić je ublažio u izvajvu od usbote kada je kritizirao Vladu zbog topničkih dnevnika rekavši da je i predsjednik zajedno s pravosuđem i obavještajnim službama dio hrvatske vlasti. Sanader je rekao da su nesporazumi otklonjeni, a da je sada stvar na pravosuđu da dovrši posao. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:40