NAJVEĆA BANDA LOPOVA

‘Bili su fenomenalno organizirani i krali su samo ultra luksuzne automobile!’

U središnjici Interpola ovih dana vlada dobro raspoloženje. Iako su godišnji odmori ispraznili ulice Lyona, protekla tri tjedna u modernoj zgradi sjedišta cehovske udruge krim policija na doku Charlesa de Gaullea radilo se punom parom. Tiho i daleko od očiju javnosti na monitorima moćnih računala pomno se pratilo pedesetak osoba koje su u prethodnim mjesecima jedna po jedna upadale u datoteku s oznakom “Operacija Tracker”.

Moderni softveri komparirali su sve aktivnosti praćenih osoba, a digitalni maching palio je alarme kad god bi se itko od njih približio uredu rent-a-cara. U tom trenutku uslijedio bi poziv iz Lyona uredu Interpola države u kojoj se odvija kriminalistički zaplet. Taktika daljnjeg postupanja stvar je sposobnosti operativaca na terenu.

Rezultat tihog rada nije izostao. Trideset ultraskupih automobila ukradenih u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj i Švicarskoj pronašli su ovog mjeseca talijanski policijski agenti u teretnoj luci u Napulju. Konkretno, zasluge za zapljenu snova pokušali su prisvojiti pripadnici Guardia di Finanzie, no poznavateljima rada te službe jasno je da činovnici s pregačama na kojima velikim slovima piše naziv službe u kojoj rade ne bi primijetili ništa sumnjivo u velikim kontejnerima da im netko iz Lyona nije prišapnuo koji brod u sebi krije ukradeno blago.

Precizne upute

No kad su osvijetlili unutrašnjost kontejnera i ugledali igračku snova, talijanski carinici oduševljeno su se slikali i ženama slali MMS-ove na kojima nasmijani poziraju uz skupocjene jurilice o kojima sanjaju čitav život. Slike su procurile do talijanskih tabloida pa je šira javnost stekla krivi dojam o tome tko je junak ove priče. Kako bilo, ovih dana traje postupak za vraćanje ukradenih vozila vlasnicima. Vrijednost automobila iznosi najmanje šest milijuna eura. Vlasnici su uglavnim rent-a-car tvrtke u tim zemljama, a ima i oštećenih fizičkih osoba. Među njima je i Španjolac koji je tek od policije doznao da mu iz voznog parka tjednima nedostaje Ferrari vrijedan 400.000 eura.

Akciju razbijanja međunarodne automafije koordinirali su iz same središnjice Interpola, odakle su talijanski krim. policajci dobivali precizne upute. Ostalo je bila rutina. Količina informacija strogo se dozirala da ne bi došlo do curenja i propasti akcije. Upad na teretni brod u luci u Palermu, rengensko snimanje kontejnera i izvlačenje automobila bilo je finiš višemjesečne akcije u kojoj su se pod mjerama tajnog nadzora držali kriminalci od Lisabona do Istanbula.

Kad je pošiljka pala, u Veneciji je pritvoren Rus za kojeg se smatra da je mozak automafije. Nakon intenzivnih razgovora s njim i osobama s kojima je bio povezan, istražiteljske snage i pravci djelovanja usmjereni su prema istoku Europe. Čini se ipak da je uhićeni Rus samo “dubler za opasne scene” pravom šefu, koji je atraktivnim igračkama opskrbljivao arapske šeike, ruske mafijaše i australske japije.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:13