OVO SE NE VIĐA SVAKI DAN

VIDEO: SNJEŽNA BAJKA NEUKROTIVIH LJEPOTANA Dron zabilježio divlje livanjske konje u trku, pogledajte video koji oduzima dah

 
 Screenshot / YouTube

Mnogi Dalmatinci koji u zimskim radostima vole uživati na Kupresu znaju da se na magistrali između popularnoga skijališta i Livna treba voziti ponešto opreznije zbog - divljih konja.

Toliko moćno izgledaju da nije rijetkost naići na parkirane automobile splitskih tablica koji fotografiraju ovaj magičan prizor, piše Slobodna Dalmacija.

Konji su do 2009. godine bili nezaštićeni, a jadne životinje su znale i nastradati. Livanjski divlji konji godinama su bili prepušteni sami sebi, odnosno grupi volontera – entuzijasta Planinarsko-ekološkog društva Borova Glava, a često su stradavali na magistralnoj cesti od nesavjesnih vozača pri velikim brzinama.

Stanje se ponešto promijenilo kada je Općina Livno donijela odluku da livanjske divlje konje stavi pod zaštitu. Od tada se njihova brojnost utrostručila - sa 167 njihov se broj povećao na više od 400, prenosi portal Grude Online. Od 2013. livanjski divlji konji zaštićeni su i zakonom.

Prizore divljih konja u snježnoj prirodi odlučili su zabilježiti i dronom: u produkciji Helifilma nastao je tako video koji uistinu oduzima dah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 04:54