SAVRŠENA FORMACIJA

APOKALIPTIČNI PRIZOR NA NEBU O KOJEM PRIČA SLAVONIJA 'Izgleda kao nuklearna eksplozija, i jezivo i prelijepo'; STRUČNJAK 'To je meteorološka bomba!'

 
 Ivan Baboselac

Osječane i druge Slavonce u srijedu je u popodnevnim satima na nebu dočekao neobičan prizor. Oblak koji nalikuje na "gljivu" koja nastane nakon nuklearne eksplozije. Društvene mreže ubrzo su preplavile fotografije prizora koji su mnogi okarakterizirali kao jeziv, ali istovremeno i prelijep.

"Strava izgleda, stvarno. Ne sviđa mi se ništa", napisala je jedna korisnika Facebooka. "Enterprise", dodao je drugi korisnik, referirajući se na istraživački broj iz televizijske serije Zvjezdane staze. Treći korisnik, pretpostavlja se mlađi, oblak je pripisao dolasku broda Voyager iz iste serije.

"Kim Jong-un, raketa podbacila", našalio se Dalibor Majhen u jednoj Facebooku grupi pa smo ga kontaktirali kako bismo doznali više o "neuspjehu" sjevernokorejskog vođe.

Dalibor Majhen

Dalibor Majhen

Dalibor Majhen

"Gljivu sam vidio kada sam se u srijedu navečer osječkom obilaznicom vozio prema kvartu Jug 2. Cijelim sam je putem gledao. Fascinirala me, što veličinom, što snagom. Djelovala je veliko i jako. Što bih joj se više približio to bi me više plašila", rekao nam je Majhen. "U nekim trenucima mi je djelovalo kao da bi se po gornjem dijelu moglo i hodati."

Fenomen je uočila i Marija Gospočić, međutim ona ga je vidjela kod Bijelog brda. "Nesvakidašnji je to prizor. Dojmio me se pa sam ga morala odmah fotografirati. Nije me bilo strah jer sam prepoznala da je riječ o oblaku, a ne nečem drugom", rekla nam je Gospočić.

Marija Gospočić

Igor Ižaković je potvrdio da nije bilo riječi o dolasku vanzemaljaca ili nuklearnom napadu Sjeverne Koreje. "Čuo sam i vidio razne komentare na društvenim mrežama međutim to samo formiranje olujnog oblaka, odnosno transformacija iz kumulusa u kumulonimbus. On donosi obilniju kišu i jak vjetar, ponekad i tuču.

Igor Ižaković

Igor Ižaković

Igor Ižaković

U potrazi za više detalja o ovom nesvakidašnjem prizoru obratili smo se slavonskom lovcu na oluje i članu udruge Crometeo Ivanu Baboselcu koji je također dokumentirao "gljivu" nad Slavonijom.

"Riječ je predivnom prikazu kumulonimbusa. Fotografiju sam snimio u srijedu oko 19 sati i 30 minuta na Vijencu Ivana Meštrovića u Osijeku. Ova meteorološka bomba donosi jake vjetrove, snažne pljuskove, gromove i munje, tornada i pijavice. Jedan od uvjeta za stvaranje takvog oblaka su kad se hladniji zrak grije nad zagrijanom Zemljinom površinom i zbog sile uzgona se počinje penjati jer ga ona tjera prema gore. Zrak koji se diže postaje topao i bogat vlagom. Tako nastaju grudasti oblaci - kumulusi - iz kojih se kasnije razviju kumulonimbusi, ako pritom ima dovoljno energije u atmosferi. U ovom slučaju došlo je do jakog vertikalnog razvoja oblaka uz slabe vjetrove kroz cijelu troposferu.", objašnjava Baboselac.

Ivan Baboselac

Baboselac dodaje da se oblak nalazio u Vojvodini te da se mogao vidjeti iz čitave Slavonije i Baranje, o čemu svjedoče i društvene mreže prepune fotografija iz cijele regije. "Donja baza oblaka može biti na svega 400-1000 metara nadmorske visine, dok je vrh olujnog oblaka kod nas u ljetnim mjesecima prosječno na visini od šest do deset tisuća metara. Zabilježeni su slučajevi i da se vrh nalazio na 15 kilometara, pa čak i više."

"Često viđam kumulonimbuse, međutim ovako savršene formacije prava su rijetkost", zaključio je Baboselac

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:50