SUDSKI PRAVORIJEK

'DOŠAO SAM NA PIZZU, ŽELUDAC MI SE OKRENUO KAD SAM VIDIO ŠTO SU MI SERVIRALI' Na Trip Advisoru se požalio na mučan obrok pa kažnjen s 37.000 kuna!

Gost se na jelo u talijanskom restoranu nije žalio, a nije ga ni slikao pa nije imao dokaz. Sudac pak tvrdi: crvi u hrani ne znače da je hrana nužno opasna za zdravlje
 Ilustracija / Profimedia, Cultura RF

Dobri prijatelji, šarmantan talijanski restoran, boca skupog vina i sjajna hrana. Večer topla, jesenska, a bila bi i savršena da se u pizzama koje su društvu stigle na stol u gradiću Montagnani blizu Padove nisu migoljili - crvi.

Tako je barem tvrdio jedan od zgroženih gostiju koji je iste večeri detaljni izvještaj i lošu ocjenu objavio na Trip Advisoru, a vlasnik restorana Ostaria Il Monaco recenziju je, naravno, ubrzo i pročitao pa krenuo u raspravu s gostom. Sve se to događalo još 2013. godine i do danas bi bilo zaboravljeno da stvar nije završila na sudu, i to šokantnom presudom za gosta.

Sudac u obližnjem Rovigu, naime, odlučio je da gost mora platiti tisuću eura sudskih troškova i čak 4000 eura odštete vlasniku restorana, prenosi lokalni dnevnik Il Matino di Padova.

Suđenje je trajalo više od šest godina.

- S društvom sam otišao u divno uređen, topao restoran, ali s vrlo lošom hranom. Na plati s narescima bio je i opsceno loš špek, a pizza s kobasicama i gljivama poslužena nam je s crvima.

Prepiska na Trip Advisoru zbog koje je pokrenuto suđenje dugo šest godina

Lažna recenzija?

Vlasnik im nije ostao dužan pa je u odgovoru napisao kako sumnja u istinitost tvrdnje, jer mu nije bilo jasno zašto mu se odmah nisu požalili te je dodao kako sumnja da ga samo žele ocrniti. Pravdu je bio spreman istjerati sudskim putem.

Čini se da se nakon svih ovih godina sudac složio s vlasnikom. U obrazloženju presude rekao je, kako prenose talijanski mediji, da crvi u jelu nisu dokumentirani, odnosno fotografirani, a čak i da su doista posluženi na pizzi, to ne znači da su sastojci zdravstveno neispravni. Otegotnom okolnosti sudac je smatrao i to što se gost u recenziji skrivao iza nadimka, čime je htio izbjeći odgovornost za ono što je napisao.

Ostaria Il Monaco / FACEBOOK
Osoblje tratorije Ostaria Il Monaco iz Montagnane

Ni dokazani, ni demantirani

Crvi u pizzi na kraju tako nikad nisu dokazani, ali ni demantirani, a problem sve češćih lažnih recenzija na Trip Advisoru ostaje neriješen. Ili kako cinično zaključuju talijanski novinari: gost će ovakvu presudu teže probaviti od crva.

Zanimljivo, američka FDA, Agencija za hranu i lijekove, inače dopušta prisutnost crva u hrani, primjerice za umak od rajčice za pizzu dopuštena “norma” je jedan crv i pet jajašaca na svakih sto grama, a za gljive čak je i veća: 20 crva bilo koje veličine na sto grama svježih gljiva. To se objašnjava činjenicom da je svježu hranu teško uzgajati, brati i prerađivati bez prisutnosti prirodnih, bezopasnih tvari ili organizama poput crva.

Prema istraživanju FDA prosječni Amerikanac tako godišnje u hrani pojede od pola do jednog kilograma muha i crva, a da to i ne zna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:57