NEUKUSNO

'DRAGI TURISTI, SVAKAKO SKAČITE S BALKONA!' Par tjedana nakon smrti mladih Britanaca, u Barceloni osvanuli plakati koji potiču opasno ponašanje

AUTOR:
  • Jutarnji.hr

 • OBJAVLJENO:
 • 18.08.2018. u 20:06

 • Pixabay / Twitter

   

  Samo par tjedana nakon što je troje turista poginulo jer su pali s balkona, u Barceloni su osvanuli uvredljivi plakati na kojima se turiste potiče da se penju po balkonima, odnosno prakticiraju tzv. 'balconing'.

  Na plakatima piše: 'Dragi turisti, jeste li znali da 'balconing' sprječava gentrifikaciju (prenamjenu zgrada u poslovne i turističke svrhe), popravlja susjedima kvalitetu života i smanjuje rizik od srčanih bolesti? Osim toga, vrlo je zabavno!'

  Osim plakata, pojavili su se i grafiti sličnog sadržaja uz koje stoji i @Balconingisfun.

  Ova bolesna šala proširila se i društvenim mrežama, no stranica koja je prva počela širiti preporuku o skakanju s balkona ubrzo je ugašena.

  Twitter
   

  Plakati i natpisi djelo su aktivističkih grupa koje se protive razvoju turizma te kažu kako masovni turizam i velik broj gostiju smanjuju kvalitetu života lokalnog stanovništva, uništavaju grad te, u konačnici, ne donose toliku zaradu.

  Inače, Barcelona je jedna od najpopularnijih europskih turističkih destinacija i bori se s posljedicama masovnog turizma baš kao i Venecija i Dubrovnik.

  Podsjećamo, Thomas Channon (18), Tom Hughes (20 i Natalie Cormack (19) poginuli su prije nekoliko tjedana kad su pali s balkona svojih apartmana na španjolskom otoku Majorca.

  Izdvajamo