PRIGOVOR U VAŽEN

FOTO: OVAJ OGLAS ZABRANJEN JE ZBOG SEKSISTIČKOG SADRŽAJA 'Fotografija gole žene s raširenim nogama nema nikakve veze s proizvodom. I vrijeđa žene'

 
 Advertising Standards Authority

Novinski oglas za zubnu pastu zabranjen je u Velikoj Britaniji nakon što je stigao prigovor da gola žena koja sjedi na stolici pokraj nekoliko glavica luka na stolu vrijeđa ženski rod.

Crno-bijela fotografija prikazuje ženu koja na sebi ima tek sandale sa štiklom i sjedi na stolici bez ijednog komada odjeće na sebi sa lijevom nogom dignutom na stol, a desnom na tlu.

Na stolu se nalazi nekoliko glavica luka, a stražnjica i međunožje modela nisu vidljivi zbog bočnog naslona stolice. U ruci drži tubu paste za zube branda BOCA.

Dvije osobe poslale su prigovor Agenciji za oglašivačke standarde za oglas koji se pojavio u britanskom The Timesu, odnosno njihovom prilogu Raconteur. Istragom koja je uslijedila utvrđeno je da je riječ o voajerističkom oglasu seksističkog sadržaja.

Proizvođači paste za zube, Croftscope Ltd sa sjedištem u Sussexu, tvrde da ženski model na oglasu nije golišav te tvrde da postoji tanka linija između seksualnog objektiviziranja i senzualnog izražavanja.

Iz novina su pak poručili kako prilikom odluke o objavi oglasa nisu smatrali da je fotografija gole žene otvoreno seksualna obzirom da stolica prekriva ključne dijelove tijela i samo je jedna noga vidljiva.

Advertising Standards Authority

No Agencija za oglašivačke standarde ju je zabranila i upozorila BOCA-u da ubuduće snimaju oglase koji neće objektivizirati žene.

- Uočili smo da fotografija u oglasu prikazuje samo dijelove tijela manekenke, uključujući donji dio grudi, trbuh i razotkrivene noge. Uočili smo da su njezina stražnjica i međunožje bili skriveni iza naslona stolice. Njezina glava, gornji dio ruku i torzo, uključujući bradavice, također nisu vidljivi na fotografiji, naveli su iz Agencije te nastavili:

- Priznajemo odgovor BOCA-e da oglas ne uključuje eksplicitnu golotinju. Ipak, smatramo da je način na koji je model prikazan stvara dojam da je model itekako golišav, ističu.

Nadalje objašnjavaju da položaj tijela što ga je zauzeo ženski model, s raširenim nogama u smjeru prozora, predstavlja seksualnu provokaciju te je voajerističnog karaktera.

- Također, smatramo da golotinja i položaj tijela na oglasu i provokativna priroda oglasa nisu ni kakvoj vezi s artiklom koji se oglašava. Oglas stavlja naglasak na tijelo modela na fotografiji u seksualnom kontekstu i takva golotinja nije povezana s artiklom. Smatramo da se oglasom poziva čitatelje da njezino tijelo promatraju kao sekualni objekt.

Iz tih razloga, Agencija za oglašivačke standarde smatra da bi oglas mogao uzrokovati ozbiljan prekršaj te upozorava da se ova fotografija ne smije iskoristiti u ovakvom obliku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:34