LUDNICA NA FLORIDI

INVAZIJA REPTILA Aligatori zbog spolne požude i gladi okupirali ceste, kuće i bazene, znanstvenici objasnili što se događa...

 

Premda bliski susreti s aligatorima na Floridi nisu naročita rijetkost, zadnjih je dana intenzitet njihovih intimnih druženja s ljudima u naročitom porastu.

Stručnjaci tumače kako je razlog pojačanih uličnih aktivnosti ovih životinja kombinacija gladi i sezonske požude.

Obitelj iz Fort Meyersa probudio je reptil od 2,5 metara duljine lupajući po njihovoj verandi usred noći, priopćila je policija na Facebooku. U drugom dijelu istoga grada vozač je nešto ranije snimio nekoliko krupnih životinja dok su ležerno šetale prometnom cestom.

Vozač u Sjevernoj luci morao je nazvati policiju nakon što je u restoranu brze prehrane kupio pileća krilca i pronašao aligatora kako čeka na svoj dio porcije ispod ulaznih vrata njegova automobila. U okrugu Polk aligator je uočen ispred zatvora. U vrtovima Palm Beach Gardens beštija od tristotinjak kilograma uspjela se okupati u obiteljskom bazenu unatoč činjenici što je dvorište bilo u potpunosti ograđeno, izvijestio je kanal CBS12.

Statistika

U St. Andrews State Parku u Panama Cityju, žena koja je udicom lovila lokarde neplanirano je uhvatila nešto drugo: prizore aligatora na zaslonu mobitela iz prilične blizine, i to dok izlaze iz oceana u potrazi za malo rock’n’rolla na plaži.

Kompletna navedena statistika datira samo iz mjeseca travnja, no to nije sve: i u ožujku je zabilježen sijaset aligatorskih “izlazaka iz ormara”, a na ulicama Floride je ulovljen i rekordno star primjerak ove vrste šetača, tronogi invalid čija je dob procijenjena na 70 godina.

Stručnjaci

Američki aligator obično živi do 50 godina, može narasti i do šest metara, no većina ih je duga oko tri metra.

Travanj označava početak sezone parenja ove vrste gmazova koja traje sve do lipnja, te se u to vrijeme mužjaci znaju glasati dubokim tonom koji podsjeća na pseći lavež. U tom su razdoblju izuzetno teritorijalni, pare se s više ženki, pojačano se kreću i tjeraju potencijalne konkurente. No, floridski eksperti za ove životinje primjećuju i neke novine u njihovim tradicionalnim sezonskim navadama, te zaključuju kako su i oni evidentne žrtve globalnoga zatopljenja.

“Porast vanjske temperature sve više ubrzava metabolizam ovih reptila i čini ih sve gladnijima. Moraju hitno pronaći neku hranu i zato su sve češće prisutni na pločnicima, okućnicama i u bazenima ljudi”, upozorava Brian Norris iz udruge Florida Fish and Wildlife. Prema njegovoj procjeni, građani sasvim sigurno mogu očekivati da će iz godine u godinu viđati sve više aligatora u svojim urbanim zonama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:02