KOLAČ OD RIŽE

IZGLEDA BEZAZLENO, PRIMAMLJIVO I SLASNO, A ZAPRAVO JE RIJEČ O KOLAČU UBOJICI Japanci su zbog ove delicije građanima izdali upozorenja

 Profimedia, Alamy

Dvoje je ljudi u Japanu umrlo, a još nekoliko je u kritičnom stanju nakon što su pojeli tradicionalni kolač od riže koji se poslužuje tijekom novogodišnje proslave, piše BBC.

Iako djeluju bezopasno, ovi kolači često izazovu gušenje i smrt pa su japanske vlasti izdale posebno upozorenje.

Kolač poznat kao mochi je zapravo vrlo meka i ljepljiva okruglica od riže. Da bi se mochi napravio, riža se kuha na pari i zatim tuče. Rezultat je ljepljiva smjesa od riže koja se potom oblikuje u kuglice i peče ili kuha. Obitelji u Japanu tradicionalno poslužuju ovu deliciju za Novu godinu kad je dodatno zagrijavaju u juhi.

Okruglice od riže su vrlo ljepljive i žilave i da bi ih se progutalo, treba ih pomno prožvakati. No, oni koji iz nekog razloga ne mogu dobro žvakati – mala djeca ili starije osobe – imat će problema s konzumacijom mochija. Ako nije dobro prožvakana, smjesa se može zaglaviti u grlu te izazvati gušenje. Prema japanskim medijima, čak 90 posto onih koji su dovedeni u bolnicu radi gušenja mochijem, stariji su od 65 godina.

Radi povećanog broja slučajeva gušenja, japanske vlasti upozoravaju građane da jako dobro i temeljito prožvaču mochi prije gutanja te da odgrizaju samo male komadiće.

No, unatoč upozorenjima, i tijekom ovogodišnje proslave Nove godine mochi je odnio nekoliko žrtava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:30