'DOŠLO JE DO POGREŠKE'

IZRAELSKI DRŽAVNI RADIO 'Ispričavamo se zbog emitiranja glazbe omiljenog skladatelja Adolfa Hitlera'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 02.09.2018. u 22:05

Ilustracija

Izraelski državni radio ispričao se slušateljima nakon kršenja tabua emitiranjem djela njemačkog skladatelja Richarda Wagnera, bojkotiranog u Izraelu zbog njegovih antisemitskih izjava, rekla je u nedjelju glasnogovornica radija. Glasnogovornica je rekla da je u programu klasične glazbe "pogreškom" emitiran dio Wagnerove opere Sumrak bogova.

Njemački skladatelj (1813.-1883.), čija su djela prožeta nacionalizmom, a u XX. stoljeću ih je prisvajao Treći Reich, bio je omiljeni skladatelj Adolfa Hitlera. U Izraelu ne postoji zakon koji bi zabranjivao izvođenje Wagnerove glazbe, ali glazbenici je izbjegavaju. Glasnogovornica se u priopćenju ispričala slušateljima i ocijenila da se odgovorni za tu emisiju zabunio pri izboru skladbi.

Wagnerova djela su i dalje tabu u Izraelu, iako se u srpnju 2017. argentinsko-izraelski dirigent Daniel Barenboim usudio u Jeruzalemu s Berlinskim filharmonijskim orkestrom izvesti izvadak iz opere Tristan i Izolda. Direktor izraelske Udruge Richard Wagner Jonathan Livny je pozdravio emitiranje Wagnerove glazbe na državnom radiju.

"Ne emitiramo stajališta skladatelja, već lijepu glazbu koju se napisao", rekao je Livny, čiji je otac preživio holokaust.  "Tko ne želi slušati tu glazbu, može ugasiti radio", zaključio je.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo