PRAVDU TRAŽI NA SUDU

KAKO JE OMILJENI POKLIČ NAVIJAČA HAJDUKA U AMERICI PROGLAŠEN - RASISTIČKIM!? 'Ne znam jesu li ti ljudi  ili ekstra tupi ili vrlo korektni politički'

 
Jonathan Kotler
 Facebook

Navijač engleskog nogometnog kluba Fulhama, koji živi u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, tuži se s državnom agencijom nakon što su mu odbili zahtjev za izradu personaliziranih tablica za vozilo s navijačkim pokličem “ajmo, bijeli!”, javlja BBC.

Sveučilišni profesor Jonathan Kotler strastveni je navijač Fulhama pa je na svoje autotablice htio staviti kraticu “COY-W”, koja predstavlja navijački slogan “come on you whites” (ajmo, bijeli), što se odnosi na bijele dresove tog nogometnog kluba. No, kalifornijski Ured za motorna vozila (DMV) odbio mu je zahtjev jer smatraju da slogan ima rasističke konotacije.

- Ljudi u DMV-u su ili ekstra tupi ili vrlo korektni politički - rekao je Kotler za BBC. “Pa to je samo boja dresa.”

Prema službenim dokumentima kalifornijskog DMV-a, tablice ne smiju imati poruke koje se ne drže “dobrog ukusa i pristojnosti”, što uključuje: seksualne konotacije, vulgarne termine, rasne i etničke uvrede, psovke, napise koji bi se mogli protumačiti kao da pripadaju službenim tijelima te strane izraze koji predstavljaju bilo koju od prethodnih kategorija.

Prema sadašnjim kriterijima DMV-a, koje su primijenili u slučaju profesora Kotlera, bilo koji Hajdukov navijač, teoretski, mogao bi se naći u istim problemima kao i navijači Fulhama. Kalifornijski Ured posebno je, čini se, osjetljiv na svaku poruku koja na bilo koji način veliča bijele, bez obzira na to je li riječ o londonskom klubu osnovanom 1879. ili splitskom, osnovanom 1911.

Profesor Kotler je 73-godišnjak koji već desetljećima vatreno navija za engleski klub, nakon što je u Londonu slučajno prisustvovao jednoj utakmici. Poslao je zahtjev za personaliziranim tablicama i objašnjenje kratice, no na kraju je dobio odbijenicu.

- Poslao sam im tonu materijala - rekao je Kotler. “Objave za tisak, članke iz britanskih medija, pisma predsjednika kluba u kojima koristi ‘ajmo, bijeli’... Istaknuo sam da su mnogi klubovi u Britaniji poznati po svojim bojama - plavi, lila. Nitko ne misli da su ‘crveni’ iz Liverpoola komunisti.”

- Pola momčadi nisu bijelci. To je samo boja dresa, nema veze ni s čim drugim. Odlučio sam da je to ludilo, da mi je dosta. Mogu otrpjeti do određene točke, no ovo je postalo osobno - kazao je Kotler koji desetak puta godišnje putuje u Veliku Britaniju kako bi gledao utakmice uživo.

Nakon što je dobio odbijenicu, odlučio je tužiti kalifornijski DMV za kršenje ustavnog prava na slobodu govora i traži da se njihovi kriteriji za dodjelu personaliziranih tablica proglase neustavnima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:10