SVEMIRSKI MENI

Kineski astronauti u svemiru su jeli pseće meso

 SIPA/JLP Agency

Prvi Kinez u svemiru Yang Liwei (44) otkrio je da je cijela posada za trajanja misije Shenzhou 5 na meniju imala pseće meso.

Yang Liwei koji je 2003. postao prvi Kinez u svemir nedavno je svoje iskustvo iz orbite objavio u knjizi „Dugi marš u svemir“.

Na meniju su pored psećeg mesa bili i piletina i riba, no upravo je pseće meso izazvalo buru protesta aktivista za zaštitu životinja.

Kinezi smatraju da je pseće meso vrlo zdravo za čovjeka jer smanjuje krvni pritisak i regulira probleme s učestalim mokrenjem. Također je odlično u borbi protiv umora, te grije tijelo za niskih temperatura.

„Mnoge je moje prijatelje zanimalo što smo jeli u svemiru jer misle da astronauti dobivaju neka posebna jela, poput peraja morskog psa. Međutim, mi smo konzumirali sasvim normalnu hranu i to nije tajna“, napisao je među ostalim prvi Kinez u svemiru.

Evo kako je izgledao dnevni meni: juha od riže s jajima, kobasica iz Harbina, pseće meso iz Huajianga, varivo od sipe, jegulja sa zelenim paprom i začinjeni grah sa sušenim tofuom. Uz svako jelo posluživane su jabuke, kriške i naranče, kao i riža, tjestenina i krumpir.

Prvi astronauti NASA-e u svemiru nisu imali previše maštovit meni. Šezdesetih godina, posadi Mercuryja posluživali su smrznutu suhu hranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:38