NEOBIČNA NAVIKA

'MENI JE TO KAO PRANJE ZUBI' Devetogodišnjak odjeven u vojnu odoru svakog jutra u dnevnoj sobi uz himnu svečano podiže kinesku zastavu

 REUTERS

Devetogodišnji Feng Jianhan svako jutro odijeva svoju maslinastozelenu vojnu odoru, stavlja kapu, navlači bijele satenske rukavice i hoda paradnim korakom po dnevnoj sobi.

Dok u pozadini svira himna, on svečano podiže kinesku zastavu kroz sustav kolotura ručne izrade i salutira.

Dječak kojega su kineski mediji nazvali "klinac za zastavom" postao je popularan diljem zemlje. Pojavljuje se na video snimkama i u televizijskim emisijama, a posebice uoči 70. godišnjice proglašenja Narodne Republike Kine koja će biti obilježena u utorak.

"Podizanje zastave postalo je moja svakodnevna navika", kaže Feng. "Kao što je pranje zubi ili umivanje, jer ne možete bez toga."

Dječakov otac Feng Xie rekao je da je ta Jainhanova navika počela još otkako je prohodao. Jednoga dana bio je nešto loše volje, ali je prestao plakati kada je čuo kinesku himnu na televiziji tijekom ceremonije podizanja zastave.

Nakon toga kadgod bi plakao njegovi roditelji pustili bi mu himnu i snimke podizanja zastave.

Kada je malo porastao želio je kod kuće upriličiti podizanje zastave i zatražio je od roditelja da mu nabave odoru i zastavu te mehanizam za njezino podizanje.

"Nismo znali gdje da to kupimo", kazao je njegov otac. Međutim, nekako su se snašli i dječak je dobio što je poželio.

Sada ima i veće snove. "Želim podići zastavu na trgu Tiananmen u Pekingu", kazao je on. Na tom trgu u središtu prijestolnice svakodnevno se odvija ceremonija podizanja zastave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:15