NOVAC KVARI LJUDE

NA LUTRIJI JE OSVOJIO 19 MILIJUNA DOLARA, A 20 GODINA KASNIJE SUDI MU SE ZA PLJAČKU BANKE Sav je novac spiskao i navukao se na heroin

 
 Profimedia, Alamy/LAPD

James Hayes, inače zaštitar, završio je sa svojom noćnom smjenom i u 4:30 se zaputio prema kući. Morile su ga brige: dugovao je pozamašnu svotu za porez, na godišnjem odmoru nije bio već godinama, a i njegov voljeni Chevrolet Camaro iz 1968. hitno je trebao servis, piše Mirror.

No samo nekoliko sati kasnije probudio ga je telefonski poziv od bake koji će mu promijeniti život.

Večer prije na benzinskoj je pumpi kupio listić kalifornijske super-lutrije i pogodio sve brojeve te tako osvojio glavni zgoditak od 19 milijuna dolara.

Govoreći za LA Times, oduševljeni Hayes je rekao da planira kupiti novu kuću i auto te napokon zasnovati obitelj sa svojom suprugom.

'I prije sam bio sretan, no ovo je šlag na tortu', rekao je Hayes.

To je bilo 1998. i Hayesu je bilo 35 godina.

No, kao što je čest slučaj s dobitnicima lutrije, taj silan novac Hayesu je više naštetio nego mu pomogao.

Los Angeles police department

Prošloga četvrtka ponovno je završio u novinama, no iz sasvim drugog razloga. Naime, sudi mu se za pljačku banke i prijeti mu do 80 godina zatvora. Hayesu je 55 godina, a bude li proglašen krivim, to znači da će umrijeti iza rešetaka.

Ne zna se baš točno što se događalo s Hayesom proteklih 20 godina, no na sudu je izneseno da je tjedno znao trošiti i do 1000 dolara na heroin i da je u zadnje vrijeme živio sam u nekoj garaži.

Novinari su Hayesu nadjenuli nadimak 'postariji pljačkaš' nakon što je FBI objavio fotografije sjedokosog pljačkaša koje su snimile nadzorne kamere banaka koje je opljačkao u travnju i rujnu prošle godine.

U svakoj pljački, zaposleniku banke je pružio papirić s porukom u kojoj je tražio novac i prijetio da će zapucati ako mu ne udovolji. Prilikom pljački je pokazao i priličnu strpljivost jer je jednom čekao čak 10 minuta u redu prije nego je zaprijetio zaposleniku.

Los Angeles police department

Nikad nije tražio više od 10.000 dolara, ponekad čak objašnjavajući i da ima neke obiteljske probleme.

Prošloga rujna FBI je objavio njegove fotografije, svaki put s drugom kapom i sunčanim naočalama.

Niti mjesec dana kasnije, Hayes je uhićen i doveden pred suca. Kao dio nagodbe i kako bi dobio blažu kaznu, predloženo mu je da prizna krivnju za 4 pljačke u kojima je priskrbio 40.000 dolara.

Na suđenju je izašlo na vidjelo da je prije 20 godina Hayes bio jedan od najsretnijih ljudi na svijetu.

'Neću prokockati taj novac. Ovaj dobitak će me sigurno promijeniti – ali na bolje. Sad prije svega želim pomoći svojoj obitelji i prijateljima', rekao je tada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:39