LUDILO U SPLITU

NAJBIZARNIJI SLUČAJEVI S ULTRE Četiri trudnice došle na party pa sve hitno završile kod ginekologa, Hrvatu izmjerili četiri promila u krvi...

 
 Zvonimir Barisin / CROPIX

Drugi dan Ultre donio je do sada najbizarniju priču. Riječ je o četiri mlade žene koje su, svaka u svojem aranžmanu, vjerojatno sa svojim momcima ili muževima, došle na Ultru u Split. No, zanemarile su jednu "malu" činjenicu – da su trudne, piše Slobodna Dalmacija.

Došle su u Split sa svojim "lošijim polovicama" kako bi se zabavile i partijale od "jutra do sutra", no očito su prešle granicu partijanja pa im je zatrebala liječnička pomoć, i to, gle čuda, od ginekologa. Vjerojatno zbog prekomjernog partijanja zapale su u ginekološke probleme (krvarenja) zbog kojih su zatražile pomoć na Klinici za ženske bolesti i porodništvo splitskoga KBC-a.

Nakon što im je pružena pomoć, otpuštene su iz bolnice i vjerojatno im je savjetovano da "stanu na balun" i više ne luduju. Njihova još uvijek nerođena djeca moći će se, kada odrastu, pohvaliti da su još za vrijeme boravka u maternici partijala po Splitu.

Australac na Psihijatriji

Tijekom druga 24 sata Ultra festivala (od subote u sedam sati do nedjelje u sedam sati) pomoć u splitskom KBC-u zatražile su ukupno 82 osobe, i to najviše na Kirurgiji, zbog padova, lomova, posjeklina... Kao i prve večeri, pomoć je zatražilo "pola svita" – partijaneri iz Velike Britanije, SAD-a, Nizozemske, Španjolske, Kanade, Irske, Kolumbije, ali i Pakistana, te pokoji Hrvat.

Kako nam je rekla doc. dr. Gorana Trgo, gastroenterologinja s Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Split, kroz njihovu kliniku prošlo je u posljednjih 24 sata 13 "ultraša", s tim da je jedan zadržan na opservaciji na gastroenterologiji. Kod svih se radilo o trovanju alkoholom ili opijatima, a posebno se u "radu s bocom" istaknuo jedan Hrvat koji je primljen s četiri promila alkohola u krvi.

– Bio je na granici plitke kome i nekakvog budnog stanja, bio je pri svijesti, ali s njim se teško uspostavljao kontakt. Svi alkoholizirani pacijenti zbrinuti su, primili su infuziju i nakon određenog vremena i boravka na opservaciji su otpušteni – kazala je doc. dr. Trgo.

Drugog dana Ultre "istaknuo" se i jedan Australac koji je, prema mišljenju liječnika, pokušao suicid, i to skokom s broda u more, no u tome je spriječen. Nakon što je zaustavljen u svojem naumu, Australac je vozilom Hitne pomoći prevezen u KBC Split, gdje je zadržan na Klinici za psihijatriju.

Novozelanđanin se zamalo utopio

Drugi zanimljiv slučaj, kako nam je ispričala viša medicinska sestra Marija Bandić, glavna sestra Interne klinike, koja je bila dežurna u noći sa subote na nedjelju, jest pokušaj utapanja državljanina Novog Zelanda. Dvadesetogodišnji mladić je nakon pružene pomoći zadržan na Odjelu za plućne bolesti KBC-a Split zbog dijagnosticirane upale pluća koja je nastala kao posljedica utapanja (zbog aspiracije slane vode), piše Slobodna Dalmacija.

Ovaj događaj mogao je potencijalno biti jako opasan za Novozelanđanina, budući da u ovakvim situacijama može doći do zastoja disanja i ostalih respiratornih problema.

Što se tiče djelatnika Hitne pomoći koji su bili i drugu noć stacionirani na Ultri, i njihovo je dežurstvo proteklo bez previše posla. Jedan od onih koji je cijelu noć probdio na Ultri bio je i dr. Dubravko Šola, liječnik sa Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

– Tijekom noći sa subote na nedjelju bilo je 12 intervencija. Nakon pružene prve pomoći, osam partijanera prevezeno je na Hitni kirurški prijam splitskog KBC-a, od čega se kod njih troje sumnjalo na prijelome ključne kosti kao posljedicu pada. Nitko od prevezenih "ultraša" nije imao životno ugrožavajuće ozljede, pa je u medicinskom smislu druga večer protekla mirnije od prve – rekao je dr. Šola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:15