NEVJERICA NA SJEVERU HRVATSKE

NAŠ OMILJENI SVEĆENIK, KOJI SE BAVIO I EGZORCIZMOM, ZATRAŽIO RAZRJEŠENJE Među župljanima kruže razne priče o razlozima: 'Govori se da se zaljubio...'

 
Ilustracija
 Profimedia, robertharding

Velečasni Ivica Bačani, župnik u Virju kod Đurđevca i dekan Virovskog dekanata, zatražio razrješenje od svojih službi, piše Podravski.hr.

Tu je informaciju potvrdio Ivan Rak, kancelar Varaždinske biskupije. "Varaždinska biskupija potvrđuje da je u Župi Virje došlo do personalnih promjena. Bačani je na vlastiti je zahtjev razriješen župničke i dekanske službe", rekao je Rak za Podravski.hr.

Virovci su međutim ostali zatečeni glasinom da je Bačani, inače porijeklom iz Malog Bukovca pokraj Ludbrega, zatražio "izlazak" iz svećeničkog reda. Uvjereni su, naime, da su glasine o Bačanijevom napuštanju svećenstva neistinite.

"Ljudi sad svašta pričaju, pa čak i spominju da se prečasni Bačani zaljubio i da zbog toga želi izaći iz svećeničkog reda. Ne vjerujemo da su to istinite priče jer je naš velečasni u potpunosti posvećen duhovnom životu. Vrijeme će pokazati jesu li sve to samo izmišljene selske priče ili istina", rekla je jedna Virovka koja je redovita na misama u tamošnjoj crkvi.

Kancelar Rak je rekao da ne može odgovoriti na pitanje je li Bačani zaista zatražio "izlazak". "Radi prava osobe na zaštitu njezine privatnosti i intimiteta jedino ona sama ima pravo odlučiti želi li i na koji način odgovoriti na to pitanje", rekao je.

Odlazak velečasnog Bačanija šokirao je i njegove kolege svećenike. Naime i do njih je došla glasina da planira napustiti svećenički red. "I mi smo zatečeni njegovim zahtjevom za razrješenjem službi, a nitko od nas ne zna je li točna glasina da namjerava napustiti svećenički red", rekli su svećenici iz Virovskog i Đurđevačkog dekanata za Podravski.

Prema njima, Bačani je slovio kao najveći “svetac” među svećenicima, a bavio se i egzorcizmom, iako službeno nije bio egzorcist. "Dosta se interesirao o egzorcizmu jer je smatrao da posjeduje vještine za istjerivanje zlih bića. No, samo biskupi mogu biti službeni egzorcisti, tako da je to područje zapravo bilo njegov hobi", pojasnili su.

Varaždinski biskup Josip Mrzljak dao Bačaniju rok od dva mjeseca da preispita svoju odluku o napuštanju svećeničkog reda. Novog dekana svećenici iz Virovskog dekanata će izabrati u rujnu na svom redovitom sastanku. Velečasni Žarko Pavlović, župnik u Miholjancu, imenovan je privremenim župnim upraviteljem Župe Virje.

Bačani nije odgovorio na upit o svojem odlasku iz Virja i navodnom napuštanju svećeničkog reda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:50