'SEKSI BEBI GLAS'

NATJECATELJICA U LJUBAVNOM REALITYJU MIJENJA GLAS KAD PRIČA MUŠKARCIMA Gledatelji ostali zapanjeni kad su čuli dramatičnu promjenu usred rečenice!

 
Jessica Batten
 Screenshot / YOUTUBE

U moru reality emisija u kojima samci na sve moguće načine pokušavaju pronaći ljubav svog života, Netflixova emisija "Ljubav je slijepa" pokazala je da su neki spremni čak i promijeniti svoj glas kako bi impresionirali potencijalnog partnera.

Natjecateljica Jessica Batten (34) od prošlog je tjedna zbog svojih vokalnih akrobacija glavna tema rasprava na društvenim mrežama jer ljudima nije jasno zašto na jedan način priča s muškarcima, a na drugi s ekipom emisije.

"Nitko ne zna da sam u Meksiku. Ne mogu doći k sebi", moglo se čuti od Batten u razgovoru "za kameru". Rekla je to svojim prirodnim glasom. Ništa neobično. Gledatelji su je u sljedećem kadru mogli vidjeti u naručju 24-godišnjeg Marka Cuevasa, a kad je otvorila usta, mnogi su se pitali što se dogodilo. "Volim čuti kako se valovi odbijaju o plažu. To mi je, onak', najdraža stvar na svijetu", rekla mu je Batten visokim, veselim i hrapavim glasom, glasom koji je potpuno drukčiji od onog koji je koristila u prethodnom kadru. Mediji su taj glas nazvali "seksi bebi glasom".

The Guardian piše da čovjek glasom projicira poziciju u društvu, moć i financijsko stanje, ali i da društvo utječe na njega. Sociologinja Anne Karpf piše da su ženski glasovi produbili u posljednjih 40 godina te da muškarci i žene u državama u kojima je ravnopravnost među spolovima izraženija zvuče sličnije.

Mnogi mrze zvuk svog glasa kada im se on pusti s neke snimke, no to je vjerojatno zato što mi svoj glas čujemo kroz svoje kosti, a ne bez filtera kako ga drugi čuju. Karpf kaže da ljudi svoje glasove mrze jer u njima čuju stvari koje pokušavaju izbaciti. "Naši glasovi govore ono što ne bismo htjeli da drugi znaju. Nekad se osjećamo kao da su nas izdali", dodaje. "Da je ta natjecateljica čula svoj glas na snimci, vjerojatno bi joj bilo neugodno."

Zašto ga je onda koristila? Karpf kaže da je žene imaju veći poriv da koriste "bebi" glas jer im društvo nalaže da moraju zaštititi muškarčev ego. "Često, jako pametne žene imaju poteškoća s korištenjem svoga glasa. Boje se pustiti glas, boje se nešto reći iz sve snage. Muškarce s tim problem rijetko kada sretnem", rekla je sociologinja.

Karpf kaže da su se oko ženskih glasova oduvijek vodile rasprave. Ženama je nekoć u crkvama bilo zabranjeno govoriti kako ne bi kod muškaraca izazivale nečiste misli, a smatralo se i da su preemotivne za čitanje vijesti. "Na ženske se glasove uvijek gledalo kroz prizmu požude koju su inspirirali kod muškaraca. Nije se vodilo računa o tome što one imaju za reći", dodaje sociologinja i navodi da se "seksi bebi glas" ima jednu sigurnu konotaciju, a to je nemoć. "Bebe nemaju ni društvenu, ni ekonomsku, ni seksualnu moć."

Karpf drži da se žene koje koriste takav "bebi" glas ne bi trebalo osuđivati. "Morali bismo se pitati zašto neka žena osjeća da ga treba koristiti. Zašto misli da je to najatraktivniji način bivanja? Muškarci taj pritisak ne osjećaju, ne moraju se 'smanjivati' zbog straha da će ispasti previše nametljivi", pojašnjava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:10