RADIKALNA KAZNA

OVAJ ČOVJEK SI JE ODSJEKAO PRST JER JE GLASAO ZA POGREŠNU STRANKU 'Zbunili su me simboli na aparatu - stisnuo sam cvijet, a htio sam slona!'

#NZEKyambadde / TWITTER

Pawan Kumar

 

Indijac Pawan Kumar odrezao si je prst jer je, kaže, u četvrtak u mjestu Bulandshahr na sjevernu zemlje u drugoj fazi općih izbora glasovao za "krivu" stranku, piše BBC.

Kumar kaže da je slučajno glasao za vladajuću stranku Bharatiya Janata Party (BJP). Namjeravao je glasati za regionalnu stranku, međutim zbunili su ga simboli stranaka na aparatu za glasanje.

"Htio sam glasovati za slona, ali sam greškom glasao za cvijet", rekao je Kumar, referirajući se na simbole koji su se našli pored svakog kandidata. Podsjećamo, Indijcima se nakon glasovanja kažiprst označi neuklonivom tintom.

 

Lotus je simbol stranke BJP, a slon stranke Bahujan Samaj Party (BSP), regionalnog "teškaša". BSP se s druge dvije regionalne stranke udružio koaliciju te je na izbore izašao protiv BJP-a.

Simboli stranaka igraju veliku ulogu na izborima budući da je nepismenost velik problem u mnogim dijelovima zemlje. Simboli se stoga koriste kako bi se stranke lako identificirale, međutim brojne koalicije i savezi znaju zbuniti glasače.

Tagovi

Izdvajamo