VROOOM!

Ovaj ulični svirač nije odabrao niti gitaru, niti harmoniku, niti violinu kako bi nešto zaradio

 Darko Tomas / HANZA MEDIA

Ulični svirači svakog grada variraju u kvaliteti od izvrsnih do onih kojima bi bilo bolje da prodaju svoj instrument te da tako zarade koju kunu.

Domaćim se gitaristima, harmonikašima, violinistima i jednočlanim bendovima u utorak pridružio i glazbenik s najneobičnijim instrumentom koji su građani Zagreba u zadnje vrijeme na svojim ulicama mogli čuti i vidjeti - didžeriduom (poznatim i kao didgeridoo).

Ovaj neobični instrument pripada obitelji puhačkih instrumenata, a potječe sa sjevera Australije. Didgeridoo se najčešće opisuje kao prirodna drvena truba dok ga muzikolozi svrstavaju u posebna drvena puhačka glazbala.

Zagreb, 050716.
Gajeva ulica.
Ulicni svirac muzickim instrumentom Didgeridoo pokusava zaraditi pokoju kunu.
Foto:  / CROPIX
Darko Tomas / HANZA MEDIA

Didgeridooi su najčešće cilindričnog oblika, a mogu biti dugački od jednog do tri metra. Što je instrument duži, to mu je intonacija dublja.

Didgeridoo ima specifičan zvuk, a taj ga specifičan zvuk čini neobičnim odabirom za uveseljavanje prolaznika na gradskim ulicama, no možda je nepoznati svirač računao da će vibracije didgeridooa prolaznike dovoljno zaintrigirati da ga nagrade s nešto novaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:14