REZULTATI ISTRAŽIVANJA

'OVO JE OZBILJAN PROBLEM!' Znanstvenici nepobitno utvrdili: Materijali koji se nalaze u brojnim kućanstvima smanjuju i debljinu i duljinu penisa!

 
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Znanstvenici sa Sveučilišta u Padovi otkrili su da bi muškarci čiji su roditelji izloženi visokim razinama perfluoroalkilnih tvari (PFC) mogli u konačnici imati "znatno kraće i tanje penise", piše Daily Mail.

Istraživanje je pokazalo da perfluoroalkilne tvari, sastavne tvari vodootporne odjeće, ambalaže za proizvode koja se ne masti te tava za pečenje s dnom za kojeg se hrana ne lijepi, mogu smanjiti razine testosterona u krvi, što može dovesti do kraćih i tanjih penisa kod muškaraca.

Znanstvenici su utvrdili da muškarci koji su odrasli na područjima koja su kontaminirana PFC spojevima imaju 12,5 posto kraće i 6,3 posto tanje penise od zdravih muškaraca. Učinak PFC spojeva na zdravlje penisa može se vidjeti već u utrobi majke, a spojevi mogu negativno utjecati i na tinejdžere.

Talijanski grad Padova, nizozemski Dordrecht i kineski Shandong te američka savezna država Zapadna Virdžinija poznati su po visokim koncentracijama PFC spojeva. Takvi su spojevi bili dio politetrafluoroetilena, kemijskog spoja koji čini bazu Teflona, tvari kojom se oblažu tave za pečenje. PFC spojevi bili su dio Teflona sve do 2013. godine, kada su se prestali koristiti u tu svrhu.

Istraživači su do svojih spoznaja došli tako što su izmjerili penise 383 muškarca prosječne dobi od 18 godina. Dije stotine dvanaest muškaraca koji su sudjelovali u studiji odrasli su u zoni oko Padove, koja je bila značajno onečišćena PFC spojevima, dok je 171 sudionik studije odrastao daleko od kontaminiranog područja.

Opušteni penisi muškaraca koji su odrasli u području bez onečišćenja bili su prosječne duljine 10 centimetara, dok su penisi muškaraca iz onečišćenog područja bili prosječne duljine od 8,75 centimetara (mjerilo ih se s gornje strane od korijena do vrha). Penisi muškaraca iz područja bez onečišćenja bili su prosječne debljine 10,3 centimetara, dok su oni muškaraca iz onečišćenog područja bili debeli 9,65 centimetara.

Talijanski su istraživači otkrili da se PFC hoće primiti za receptore testosterona i smanjiti razine tog hormona u tijelu muškarca. Kao rezultat toga, muškarci odrastu s kraćim penisima, manje zdravom i mobilnom spermom te manjim razmakom između mošnje i anusa. "Kako je prvi izvještaj o onečišćenju vode s PFC spojevima izašao 1977. godine, ovdje je riječ o ozbiljnom problemu", rekao je voditelj istraživačkog tima dr. Andrea Di Nisio. "Svi muškarci rođeni od 1978. nadalje pogođeni su ovim problemom."

PFC spojevi dolaze u stotinama oblika, a uz njihovu pomoć svakodnevni proizvodi duže traju. Koriste se prilikom izrade papirnatih tanjura, tepiha koji su otporni na mrlje, tekućine za pranje vjetrobranskog stakla, pjene za gašenje požara te mnogih drugih proizvoda kao što su ljepila, sredstva za čišćenje, boje i insekticidi. Unatoč raširenosti njihove upotrebe, znanstvenici tek sada otkrivaju njihov učinak na zdravlje čovjeka.

Dosadašnje su studije PFC spojeve povezale s ranim nastupanjem menopauze, niskom težinom djece prilikom rođenja, nižom plodnošću, problemima sa štitnjačom, visokim kolesterolom, rakom mjehura i lošijim funkcioniranjem imunološkog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:20