STRAŠNA ŠTETA

'OVO JE ZA ZATVORSKU KAZNU!' Pokušaj restauracije umjetničkog djela izazvao bijes, sve je počelo kad je župnik unajmio lokalnog učitelja likovnog...

 
 CROPIX / Facebook

Malo boje može osvježiti svaki prostor, no kad se radi o srednjovjekovnim skulpturama valja biti oprezan i posao prepustiti stručnjacima.

To je na teži način naučilo jedan župnik iz Španjolske koji je unajmio lokalnog učitelja likovnog da malo popravi drvenu skulpturu svetog Jurja iz 16. stoljeća.

Svijet se sada ponovno zgraža nad najnovijim pokušajem restauracije umjetničkog djela koja, recimo to tako, nije baš prošla najbolje.

Fotografija koja se dijeli po društvenim mrežama prikazuje osvježenog sveca s ružičastim obrazima i vrlo svijetlim oklopom. Kulturni djelatnici ovaj su pokušaj restauracije ocijenili zastrašujućim.

'Više ne možemo tolerirati ovakve napade na našu umjetničku baštinu. Ovaj primjer pokazuje zastrašujuć nedostatak znanja i vještine potrebne da se obavi ovakav posao', rekli su iz španjolskog udruženja restauratora (ACRE).

Župnik crkve u gradu Estella u kojoj se nalazi skulptura, samo je htio očistiti kip i zapravo nije naručio njegovu restauraciju. No taj je potez razbjesnio lokalne vlasti koje se pitaju zašto nisu bile obaviještene o župnikovoj namjeri.

'Nitko nije znao što se događa, ni mi, ni regionalna uprava Navarre', rekao je gradonačelnik Estelle, Koldo Leoz. 'Koristili su gips i potpuno pogrešnu boju i moguće je da je originalna boja uništena. Ovo je posao za stručnjake i trebali su ga obaviti stručnjaci.'

Grupa koja je radila na projektu na svojoj je Facebook stranici objavila video koji prikazuje svaku fazu procesa, no nakon kritika video su izbrisali.

'Kakav nevjerojatan gubitak. Ovo je za zatvorsku kaznu', bili su neki od komentara na toj društvenoj mreži.

Drugi su pak ovaj slučaj usporedili s onim iz 2012. kad je starija župljanka Cecilia Gimenez, u namjeri da malo popravi fresku Isusa Krista iz 19. stoljeća, potpuno uništila djelo koje je nakon toga prozvano 'Majmun Krist'.

Ipak, upravo ta neuspješna restauracija privukla je tisuće posjetitelja u crkvu, a sama Gimenez i njezina slika pojavili su se i u jednom video spotu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:17