BEZ DOPUŠTENJA

'PA TO JE NOGA NAŠEG OCA!' Obitelj sablaznila fotografija na kutiji cigareta koja se prodaje u cijeloj Europskoj uniji: 'Prepoznali smo ožiljke...'

 
 RADIO FRANCE

Francuski državljanin (60) ostao je nemalo iznenađen kada je na kutiji cigareta prepoznao fotografiju vlastite amputirane noge. Fotografija je upotrijebljena kao upozorenje pušačima o štetnim posljedicama pušenja uz poruku da pušenje može uzrokovati začepljenje arterija, prenosi BBC.

Albanac, koji živi u Metzu, tvrdi da nikada nije dao dopuštenje za korištenje ove fotografije, a da ironija bude veća, nogu je izgubio nesretnim slučajem u pucnjavi koja se dogodila 1997. godine u Albaniji.

Odmah je angažirao odvjetnika da istraži što se dogodilo.

Fotografiju je otkrio njegov sin kada je kupio paket duhana za motanje prošle godine u Luksemburgu. Fotografija mu se učinila strašno poznata, frapirao se kada je na nogi prepoznao ožiljke i opekline. Pakiranje je ubrzo pokazao obitelji.

- Kada se vratio iz Luksemburga, veliku kutiju duhana stavio je na stol, bez riječi. Ostali smo u šoku, nismo mogli vjerovati, izjavila je njegova sestra za lokalni list Le Républicain Lorrain.

- To je noga našega oca, prepoznali smo ožiljke.

No, Francuz albanskog porijekla. čiji identitet mediji nisu objavili, prisjetio se da je vjerojatno netko u bolnici snimio njegovu nogu kada je došao od liječnika tražiti neko pomagalo za hodanje. Već 20 godina, naime, hoda uz pomoć štaka.

Odvjetnik Antoine Fittante potvrdio je da je doista riječ o njegovoj nozi.

- Svaki ožiljak je specifičan i jedinstven. Moj ‍klijent ima i ožiljke od opeklina na drugoj nozi, to se vrlo jasno vidi. Vještak će vrlo lako utvrditi istinu, objasnio je.

- Doista je nevjerojatno da se nečija fotografija može, bez privole, naći na kutijama cigareta u cijeloj Europskoj uniji. Moj klijent se osjeća izdano, povrijeđeno je njegovo dostojanstvo, osobni hendikep izložen je na kutiji cigareta. Mora se priznati da je situacija vrlo neugodna, rekao je.

Odvjetnik je od bolnice zatražio objašnjenje, a kontaktirao je i Europsku komisiju koja je odgovorna za distribuciju takvih fotografija na kutije cigareta u EU.

Antoine Fittante objašnjava da Europska komisija koristi fotografije iz vlastite baze, u kojoj su fotografije provjerene i objavljene uz pristanak osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:35