OBJEKT WF9

'POGODIT ĆE NAS 16. VELJAČE I IZAZVATI MEGATSUNAMI' Društvenim mrežama proširila se sumanuta teorija o smaku svijeta, NASA sve demantirala

 REUTERS

Prošle je godine svemirska agencija NASA uočila objekt, koji bi mogao biti komet ili asteroid, a koji se kreće prema Zemlji. Još tad su službeno objavili da će proći kraj Zemlje na udaljenosti od oko 51 milijun kilometara, 25. veljače ove godine te da za naš planet ne predstavlja nikakvu opasnost.

Neidentificirani objekt nazvan 2016 WF9 otkriven je prošle godine, prošao je Marsovu orbitu, a otkrila ga je NASA-ina misija NEOWISE.

Međutim, izvjesni Djomin Damir Zaharovič, samoproglašeni astronom iz Rusije, govori nešto sasvim suprotno, a ono što je zabrinjavajuće jest da su se njegove ničim argumentirane teze počele širiti društvenim mrežama i dio ljudi ih je počeo shvaćati za ozbiljno.

Zaharovič smatra da objekt ide direktno prema Zemlji te da će se u nju zabiti 16. veljače i pritom možda izazvati kataklizmični mega tsunami, piše Daily Mail.

- NASA od listopada zna da će objekt kojeg zovu WF9 udariti Zemlju. Ako asteroid pogodi Zemlju, mogao bi uništiti cijele gradove ili uzrokovati tsunami. Svi smo u opasnosti, tvrdi Zaharovič koji u sve unosi već čuvenu tezu o planetu Nibiru i kaže da ovaj objekt potječe upravo s njega.

A evo što je o ovome objektu objavila NASA.

Njezini su stručnjaci izračunali da će objekt zaobići Zemlju za otprilike 51 milijun kilometara.

- Putanju objekta 2016 WF9 jako dobro razumijemo i nije nikakva prijetnja Zemlji, napisali su na svojim stranicama.

Ono što znanstvenici znaju je da je objekt prilično velik - od 0,5 do 1 kilometra u promjeru. Jako je taman i reflektira tek nekoliko posto svjetlosti koja padne na njegovu površinu, a oblikom odgovara kometu, no nedostaje mu karakteristična prašina i oblak koji definira komet.

Osvrnuli su se i na teoriju o Nibiruu.

- Nibiru kao i sve ostale priče o čudnim planetima su internetska prevara. Sasvim je očito da oni ne postoje, piše NASA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:23